toezicht

Banken splijten Europa en VS

Het financiële centrum van Nederland aan de Zuidas. Foto ANP

Onderhandelaars uit Europa en de VS blijven het oneens over aanscherping van internationale bankenregels. Europa zal niet toestaan dat de kapitaaleisen voor Europese banken opnieuw veel strenger worden door aanpassingen waar de VS op aansturen, zeggen onderhandelaars van De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in Het Financieele Dagblad. Europa en de VS steggelen in het Bazels Comité voor Bankentoezicht al langer over de ruimte die banken krijgen om zelf hun risico’s te wegen. De Amerikanen sturen aan op een standaardmodel, dat voor Europese banken kan leiden tot een forse verhoging van de kapitaaleisen. Nederlandse banken zouden bijvoorbeeld een veel hogere buffer moeten aanhouden voor uitstaande hypotheekleningen. DNB-onderhandelaar Olaf Sleijpen zegt in het FD dat de partijen mogelijk tot de conclusie moeten komen dat ze er niet uitkomen. De onderhandelingen moeten uiterlijk begin 2017 worden afgerond. (ANP)

    • Joop Meijnen