Rotterdam weert aso’s en misdadigers uit achterstandswijk

Op grond van politiegegevens wordt beoordeeld of bewoners een huurwoning geweigerd kan worden.

Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel.
Het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Foto Sash Alexander / ANP

De gemeente Rotterdam gaat in achterstandswijken “asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners” weren. Op grond van politiegegevens zal beoordeeld worden of bewoners een huurwoning geweigerd kan worden. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Met dit beleid wil Rotterdam de leefbaarheid in de achterstandswijken verbeteren en die tijdelijk ontzien. “De gemeente wil straten en wijken waar het al wat roerig is, een adempauze geven door de instroom van mogelijke nieuwe problemen te stoppen”, zegt een gemeentewoordvoerder tegen de Volkskrant. Bij screening zal worden gekeken naar politiegegevens van de afgelopen vier jaar over onder meer (geluids)overlast, geweld, intimidatie van buren, openbare dronkenschap en tekenen van radicalisering.

Rotterdamwet

Het weren van huurders bij zowel particuliere verhuurders als woningcorporaties wordt mogelijk doordat op 1 januari de zogeheten Rotterdamwet wordt uitgebreid. Die wet werd in 2005 ingevoerd en gaf de gemeente de bevoegdheid om mensen zonder inkomen te weren uit bepaalde achterstandswijken, voornamelijk in Rotterdam-Zuid.

Lees ook: Gemeenten moeten criminelen en radicalen makkelijker kunnen weren

Andere gemeenten hebben mogelijk interesse om het Rotterdamse experiment ook uit te gaan voeren. Wethouders van gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of ze het beleid uit de havenstad willen overnemen. Ook in Nijmegen, Den Bosch en enkele andere steden wordt gesproken over het weren van “aso’s” en misdadigers uit probleemwijken.

Reacties

De voorstellen hebben gemengde reacties opgeroepen. Minister Stef Blok (Wonen, VVD) verwelkomt de uitbreiding van de wet en zegt dat die aansluit op de bestaande praktijk. De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de overheid, sprak echter vorig jaar al van “een ernstige inbreuk op het recht van de vrijheid van vestiging en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer”. Hoogleraar recht en de informatiemaatschappij Gerrit-Jan Zwenne van de Universiteit Leiden vraagt zich in de Volkskrant zelfs af of het beleid in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.