Politie

Zorgen bond over corruptie

Er moet een groot onafhankelijk onderzoek komen naar corruptie bij de Nationale Politie, waarbij ook wetenschappers worden betrokken. Hiervoor pleit de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs. Hij reageert op de gisteren via NRC bekend geworden fraudeverdenking van een commissaris uit Eindhoven. Volgens de NPB is het goed om de „kwetsbare plekken” binnen de politieorganisatie in kaart te brengen. Uit recente corruptieschandalen bij de politie zijn volgens Struijs nu al „genoeg leermomenten te trekken” waardoor agenten beter in bescherming kunnen worden genomen. Door publiek-private samenwerking tussen politie en bedrijfsleven zijn er veel „afbreukrisico’s” voor de politie. „Ook de ICT is kwetsbaar en niet goed op orde.” Het afgelopen jaar zijn er bij de politie een aantal grote corruptieonderzoeken begonnen. (NRC)

    • Marcel Haenen