Plantenbak voor een groenere stad

©

Het was in de Franse Vogezen: werken op de boerderij in ruil voor eten en een bed. Dus peuterde Edwin de Koning (34) uren achtereen slakken tussen de biologische slaplantjes vandaan. Ook leerde hij er groenten zaaien.

Zijn kantoorbaan voelde al een tijdje niet goed. Net zoals het pak waarin hij als projectmanager – gedetacheerd bij Tennet, ProRail – regelmatig een nieuwe klus startte. „Met de natuur bezig zijn, werken met mijn handen. Dát is wat ik miste.”

Met PlantVierkant geeft De Koning, die opgroeide in Hoogvliet, invulling aan die behoefte. „Ik wil het groen terugbrengen in de stad”, zegt hij over zijn carrière-switch. „Met planten die zuurstof produceren, en waar bijen op afkomen.” Sinds dit voorjaar richt hij al zijn energie op zijn eenmanszaak.

In het Innovation Dock op Heijplaat fabriceert hij plantenbakken. Het merendeel op maat, met name voor de horeca. Ze staan bij De IJssalon op de Witte de Withstraat, Kraftbar aan de Nieuwe Binnenweg. En bij de Amsterdamse Foodhallen.

Met hulp van een timmerman ontwierp De Koning zijn eerste product. Een vierkante bak van 85 bij 85 centimeter. Inclusief zaaipakket – basilicum, snijbiet, venkel en kropsla. „Voordat ik de eerste bij de klant kon bezorgen, heb ik een nacht lang aan een handleiding gewerkt.”

De zestien met een freesmachine op maat gemaakte planken zitten daardoor in een kwartiertje in elkaar. Zonder een enkele spijker of schroef. Maar muurvast dankzij de klassieke pen-gatverbinding.

Met die frees maakt hij overigens veel meer, zoals snijplanken voor Biergarten, naar ontwerp van Joost Goudriaan. De materialen waarmee gewerkt wordt, zijn „eerlijk”. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

„Iedere horecaondernemer wil een leuk terras”, is zijn overtuiging. De Koning loopt daarom met regelmaat een rondje door de stad. „Ik krijg veel enthousiaste reacties. Zeker wanneer ze horen dat hun logo in de bakken gelaserd kan worden.”

Waar PlantVierkant over vijf jaar staat? „Dan ben ik de plantenbakkenman van Rotterdam en zie je me overal.”