Piloten melden meer incidenten met recreatieve drones

Luchtvaart

Verkeersvliegers vrezen ooit in botsing te komen met een drone. „Die kan dan door de ruit van de cockpit breken.”

Drones in groot deel luchtruim verboden Studio NRC

Het aantal incidenten met recreatieve drones in de eerste vijf maanden van dit jaar is ruim twee maal zo hoog als in heel 2015. Waren er vorig jaar nog vijftien van zulke gevallen, van januari tot juni dit jaar vond al 39 keer een incident met een drone plaats. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) donderdag gemeld.

Vrijwel alle meldingen (37) kwamen van piloten die een drone waarnamen in de buurt van hun vliegtuig. Vaak gebeurde dit in de buurt van een luchthaven. Er waren 24 meldingen bij Schiphol en drie bij Eelde. Rotterdam en Beek telden elk twee incidenten.

In april werd de Zwanenburgbaan op Schiphol tijdelijk gesloten na drie meldingen van drones door piloten. In mei zei een vlieger zelfs een drone op slechts dertig meter afstand van zijn toestel te hebben gezien, terwijl hij bezig was met een landingsmanoeuvre. Uiteindelijk verliep die landing zonder problemen, maar naar aanleiding van de toename van het aantal incidenten kondigde de overheid wel aan met betere publieksvoorlichting te komen.

Iedereen kan er een kopen

De ILT zegt dat de toename mogelijk verband houdt met het toenemende gebruik van drones in Nederland: „Hoeveel recreatieve drones er in Nederland zijn, is niet precies bekend, maar iedereen kan zo’n drone kopen.”

Er zijn regels waar dronebezitters zich aan moeten houden. Zo is het verboden om binnen vijftien kilometer van een vliegveld met een drone te vliegen. Onder meer de overheid, de KLM, de Luchtverkeersleiding Nederland en de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vrezen voor botsingen met vliegtuigen.

De VNV stelde zelfs al eerder dat het niet de vraag is óf, maar wanneer dat gebeurt. „Een drone kan dan door de ruit van de cockpit breken of in de motor vliegen”, aldus een woordvoerder van de ILT. In het ergste geval kan het vliegtuig neerstorten.

Drones mogen niet hoger dan 120 meter boven grond of water vliegen. Maar ze worden technisch steeds geavanceerder: de ILT meldt dat er onlangs een op een hoogte van liefst vijfduizend meter is gespot. Dat is extra gevaarlijk, omdat vliegtuigen zich op die hoogte sneller voortbewegen en een botsing dan ernstiger gevolgen kan hebben.

Tot nog toe zijn er geen ongelukken met personen gemeld. Wel was er materiële schade. Zeker twee keer brak een drone door het dak van een huis en één keer beschadigde een onbemand vliegtuigje een auto. De politie maakte tegen 24 dronegebruikers proces-verbaal op. Zij kunnen een boete krijgen en hun drone kan in beslag genomen worden. Wie vaker in de fout gaat, riskeert een gevangenisstraf.

    • Casper van der Veen