Parlement Gabon in brand na verkiezing

In de West-Afrikaanse staat Gabon is het tot ernstige ongeregeldheden gekomen na de bekendmaking van de herverkiezing van president Ali Bongo Ondimba bij verkiezingen op zaterdag.

Aanhangers van de oppositie staken woensdag het parlement in de hoofdstad Libreville in brand. In de nacht van woensdag op donderdag vielen agenten van de presidentiële garde van Ali Bongo Ondimba vervolgens het hoofdkwartier van oppositiekandidaat Jean Ping binnen. Daarbij zouden twee mensen om het leven zijn gekomen en verscheidene gewonden zijn gevallen.

De aanhangers van Ping reageerden woedend toen het grootste deel van de kiescommissie de zege van Ali Bongo bekendmaakte. Volgens hen was er met de uitslag gesjoemeld. Bongo is al sinds 2009 aan het bewind, toen hij zijn vader opvolgde die het olierijke Gabon 42 jaar met harde hand had bestuurd. Ali Bongo’s herverkiezing betekent dat hij een nieuwe termijn van zeven jaar tegemoet kan zien.

Aanhangers van Ping botsten op verschillende plaatsen in Libreville met de politie, die traangas inzette om hen uiteen te drijven. Ze eisten een hertelling van de stemmen.

De zittende president wist volgens de kiescommissie zijn tegenstrever met een miniem verschil van 5.594 stemmen - op een totaal van 627.805 geregistreerde kiezers - te verslaan bij de verkiezingen. Ping meent echter dat er is gesjoemeld bij de telling en stelt dat hij de eigenlijke winnaar is van de verkiezing. „Iedereen weet dat ik de verkiezingen heb gewonnen”, zei hij tegen het persbureau Reuters. Ping riep het buitenland om hulp.

Bongo heeft de inwoners van het 1,8 miljoen mensen tellende land opgeroepen tot kalmte.

    • Jorg Leijten