Winst FrieslandCampina gedaald door lage melkprijs

De coöperatie moest van veel melk zuivelproducten maken, en maakte daar verlies op.

Archiefbeeld. Foto Remko de Waal / ANP

FrieslandCampina heeft in het eerste halfjaar van 2016 veel meer melk binnengekregen dan een jaar eerder, maar maakte 16,7 procent minder winst. De coöperatie moest van de overtollige zuivel producten als melkpoeder en boter maken en die tegen verlies verkopen. Mede dankzij betere resultaten in Azië werd er toch nog 160 miljoen euro winst geboekt.

Sinds de afschaffing van het melkquotum, in april vorig jaar, is de melkproductie opgevoerd. In de eerste zes maanden kreeg FrieslandCampina 11,9 procent meer melk binnen van zijn leden. Die hogere toevoer werd vrijwel volledig gecompenseerd door de lagere prijs. De omzet nam met 2,2 procent af tot 5,2 miljard euro. Dat ondanks een groeiende belangstelling voor kindervoeding in China en Zuidoost-Azië en zuiveldranken in Zuidoost-Azië en Oost-Europa.

Lees ook dit stuk van vorig jaar, toen de zwarte handel in melkpoeder floreerde: Het echte witte goud heet Nutrilon

FrieslandCampina noemt het nog “onduidelijk” welke plannen er komen voor de problemen die de afschaffing van het melkquotum voor de boeren oplevert. “Ook de gevolgen van mogelijke vrijwillige productiebeperking van coöperaties of producentenverenigingen zijn onduidelijk”, schrijft het bedrijf in een persbericht. Bovendien kunnen plannen voor de reductie van fosfaatuitstoot gevolgen hebben voor de Nederlandse melkproductie, omdat boeren dan minder koeien kunnen houden. “Of dit al in 2016 zal leiden tot een vermindering van de melkproductie is onduidelijk.”

    • Bastiaan Nagtegaal