Onlusten in hoofdstad Gabon duren voort

De geweldadigheden braken uit na de omstreden presidentsverkiezing. Volgens oppositieleider Ping zijn er twee doden gevallen en zestien gewonden.

Een demonstrant in de Gabonese hoofdstad Libreville. Daar braken onlusten uit na de omstreden verkiezingswinst van de zittende president Ali Bongo. Foto Marco Longari/ AFP

In de Gabonese hoofdstad Libreville zijn donderdag in zeker negen wijken onlusten uitgebroken na de omstreden presidentsverkiezing, zo melden internationale persbureaus. President Ali Bongo Ondimba won woensdag nipt van zijn rivaal Jean Ping, die ook de verkiezingswinst claimt. Zijn aanhangers staken daarna het parlement in brand.

In totaal zijn er 1.100 demonstranten opgepakt. Zij zouden granaten hebben gebruikt en geschoten met AK-47 machinegeweren. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

‘Twee doden bij aanval op hoofdkantoor oppositieleider Ping’

In de wijk Nkembo zijn luide explosies en geweerschoten te horen, zo melden getuigen aan persbureau Reuters. Veiligheidstroepen zijn in gevecht met aanhangers van Ping. Eerder op de dag werd het hoofdkantoor van de oppositieleider aangevallen door de presidentiële garde. Daarbij vielen twee doden en zestien gewonden, zo liet Ping weten aan Radio France Inter.

Een regeringswoordvoerder zei dat de aanval gericht was tegen ‘criminelen’ die woensdagavond het parlementsgebouw in brand hadden gestoken.

Frankrijk roept op om geweld te beëindigen

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault, roept op om het geweld in het West-Afrikaanse land te beëndigen. De Franse minister wil dat de Gabonese regering alle details over de presidentsverkiezingen openbaar maakt. Zo liet hij weten aan radiozender RMC. Frankrijk is een belangrijke bondgenoot van Gabon.

Volgens de kiescommissie heeft Bongo de presidentsverkiezing gewonnen met 49,8 procent van de stemmen, zijn rivaal Ping kreeg 48,23 procent van de stemmen. Een miniem verschil van 5.594 stemmen - op een totaal van 627.805 geregistreerde kiezers. Volgens Ping is er gesjoemeld bij de telling, hij stelt dat hij de eigenlijke winnaar is van de stembusgang. Leden van de kiescommissie die toebehoren aan de oppositie hebben de uitslag verworpen.

Ook de presidentsverkeizingen in 2009 waren omstreden en gingen gepaard met hevige onlusten. Toen volgde Bongo zijn vader Omar Bango op die het land sinds 1967 regeerde.

    • Huib de Zeeuw