Onno Hoes filmen mocht, maar het uitzenden niet

Media

Tv-programma PowNews moet een schadevergoeding betalen aan ex-burgemeester Onno Hoes, zo oordeelde de rechter woensdag.

Oud-burgemeester Onno Hoes. Foto Remko de Waal/ANP

PowNews had de stiekem gemaakte beelden van een afspraakje van Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht, op 3 december 2014 niet mogen uitzenden. Maar het nieuwsprogramma was wel gerechtigd om die beelden met een verborgen camera te laten maken.

Dat oordeelde de Amsterdamse rechtbank woensdag in een rechtszaak die Hoes had aangespannen tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt, de jongeman die in oktober 2014 twee etentjes met Hoes stiekem filmde voor het televisieprogramma. In de opgenomen gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar Hasselt en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad.

De tv-uitzending leidde destijds tot het vertrek van Hoes, mede omdat dit de tweede maal was dat hij in het nieuws kwam wegens buitenechtelijke contacten. Eerder had hij de gemeenteraad beloofd dat dit niet meer zou gebeuren.

Het is media toegestaan opnames te maken met een verborgen camera, mits daarmee een grove misstand wordt aangetoond. Daarna had PowNews echter moeten afwegen of uit de opnamen bleek dat er sprake was zo’n misstand. Volgens de rechter was dat niet het geval; uitzenden was „niet proportioneel” en dus onrechtmatig.

De rechter liet ook meewegen dat PowNews voor de uitzending Hoes niet om weerwoord had gevraagd en zich schuldig maakte aan het „gedeeltelijk” manipuleren van beeld en geluid in de montage van het item.

PowNed moet de beelden online verwijderen – wat de omroep al gedaan heeft – en is veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Ook moet PowNed Hoes’ schade vergoeden. De omvang daarvan moet nog worden vastgesteld.

Hoes diende aanvankelijk een strafrechtelijke aanklacht in tegen PowNed en Hasselt wegens schending van privacy, maar het Openbaar Ministerie besloot niet tot vervolging over te gaan. Daarnaast spande Hoes deze civiele zaak aan. In de voorlopige voorziening van de zaak werd hij in augustus 2015 in het gelijk gesteld. Ook in het tussenvonnis van de bodemprocedure kreeg hij eerder deze maand gelijk.

De uitspraak van de rechter opent de mogelijkheid voor Hoes in een civiele procedure een schadevergoeding te eisen vanwege gederfde inkomsten als burgemeester. PowNed overweegt in hoger beroep te gaan.

    • Wilfred Takken