Onbemande SpaceX-raket ontploft bij test

Niemand raakte gewond bij de explosie. Het is nog niet bekend wat er exact mis ging.

Beeld van de ontploffing van de Falcon-raket. Foto Reuters via NASA TV

Een onbemande raket van SpaceX, het commerciële bedrijf van ondernemer Elon Musk, is donderdag op lanceerbasis Cape Canaveral geëxplodeerd. Niemand is daarbij gewond geraakt, maar volgens ooggetuigen is er wel veel schade ontstaan aan het platform waarop de test met de Falcon 9-raket werd uitgevoerd, meldt persbureau AP.

Twitter avatar 45thSpaceWing 45th Space Wing At 9:07am 9/1, an explosion occurred at LC 40 at CCAFS. Initial reports indicated no causalities and no threat to public safety.

De oefening met de Falcon werd donderdag uitgevoerd ter voorbereiding van de lancering van de communicatiesatelliet Amos 6 van het Israelische Spacecom, komende zaterdag. Daarmee wil Facebook de internettoegang in onder meer arme delen van Afrika verbeteren door er als provider op te treden. Het sociale medium werkt voor het project samen met het Franse Eutelsat, waarvoor de schade door de explosie naar eigen zeggen kan oplopen tot 50 miljoen euro. Zowel de raket als de aan boord aanwezige satelliet zijn vernietigd.

Wat er exact misging is nog onbekend. Volgens SpaceX zelf is er “iets misgegaan” in de voorbereiding van de test met de raket donderdag. Op het lanceerplatform heeft zich volgens het bedrijf iets abnormaals voorgedaan waardoor de raket is ontploft.

Twitter avatar SpaceX SpaceX Statement on this morning’s anomaly https://t.co/3Xm2bRMS7T

Grote rookpluimen

Foto’s op Twitter tonen grote zwarte rookpluimen en een vuurbal, kort na de ontploffing, boven het Cape Canaveral Air Force Station in Florida. De basis is gelegen nabij het Kennedy Space Center van ruimtevaartorganisatie NASA. Volgens AP volgde op een grote explosie nog minutenlang kleinere ontploffingen.

Astronoom Jonathan McDowell, werkzaam op het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, is het de eerste keer in lange tijd dat een raket explodeerde op Cape Canaveral:

Twitter avatar planet4589 Jonathan McDowell It is unusual but not unprecedented for a rocket to blow up on the pad during pre-launch testing.
Twitter avatar planet4589 Jonathan McDowell I believe this is the first such accident at Cape Canaveral for an orbital launch vehicle since Atlas Able 9C in 1959
Twitter avatar planet4589 Jonathan McDowell Most recent such accidents globally were Brazil’s VS-40M (2015, planned suborbital) and VLS-1 (2003, orbital vehicle, fatalities)

SpaceX is één van de twee bedrijven die het internationale ruimtestation ISS van de NASA bevoorraadt. Musk, bekend van de digitale betaaldienst PayPal en van elektrische autoproducent Tesla, wil de komende jaren ook commerciële vluchten naar de ruimte gaan aanbieden. Het kenmerk van de stuwraketten van Musk’s bedrijf na lancering weer landen op aarde en zo hergebruikt kunnen worden.

De ontploffing donderdag is niet de eerste tegenslag voor SpaceX. Vorig jaar juni ontplofte een eveneens onbemande raket van SpaceX, maar met ISS-voorraad, twee minuten na lancering in de lucht. Afgelopen december slaagde het bedrijf er wel in een ruimtevaartuig succesvol te laten terugkeren op aarde. Een landing op zee, in juni van dit jaar, verliep dan weer niet geheel vlekkeloos.

Twitter avatar planet4589 Jonathan McDowell It is unusual but not unprecedented for a rocket to blow up on the pad during pre-launch testing.

Ondernemer Musk heeft sowieso te maken met een slechte week. Woensdag berichtte de Wall Street Journal al over financiële problemen bij twee andere bedrijven van de ondernemer: Tesla en SolarCity. Beide ondernemingen kampen met een geldtekort. Zo moet Musk onder meer een 422 miljoen dollar aflossen aan obligatiehouders bij Tesla. Bovendien zouden institutionele beleggers weigeren om te investeren in SolarCity, terwijl daar de kas leegraakt.

    • Jorg Leijten