Malaise bij KNVB sijpelt door naar spelers op het veld

In een week waarin de bestuurlijke chaos bij de KNVB centraal stond, wist Oranje zich niet op te richten. Het verloor alweer. Nu tegen Griekenland. De druk op bondscoach Danny Blind groeit.

Spelers van het Nederlands elftal balen na afloop van het duel tegen Griekenland. Foto Koen van Weel/ANP

In de week van de chaos in de boezem van de KNVB en Oranje is het Nederlands elftal er vooralsnog niet in geslaagd zich aan de Zeister malaise te onttrekken. Tegen Griekenland (2-1) leed Oranje de vierde nederlaag in vier thuiswedstrijden onder Danny Blind, de bondscoach die een jaar lang aan het roer staat van een ploeg die er zelden staat als het moet.

Zweden, concurrent om de tweede plek in de WK-kwalificatiepoule, staat voor de deur. Volgende week dinsdag de uitwedstrijd in Solna, eigenlijk een must win.

Het EK werd gemist, maar de harde conclusies werden niet (direct) getrokken. Danny Blind mag zich revancheren, directeur betaald voetbal Bert van Oostveen stapte deze week nog eens op. Deze zomer, lang als die duurde zonder EK, had rond Oranje een staf opgetuigd kunnen worden waar de kwaliteit van afdruipt, met een technisch directeur Hans van Breukelen die dat allemaal geregeld zou hebben.

Feit is dat dat niet zo is. Van Breukelen begon pas op 1 juli, het verzet van directeur betaald voetbal Bert van Oostveen tegen de komst van een technisch directeur duurde precies lang genoeg om er veel te laat pas één te hebben. Nu is het chaos. Lachwekkend is het zolang het niet doorettert naar de spelersgroep. Internationals riepen deze week om het hardste dat het ze „niets” of “geen zak” uitmaakte. Laat ons maar voetballen, was de boodschap, en of dan assistent Ruud of Dick of Marco op training een hand en een woordje voor je over heeft – of niemand – het zij zo.

Voorwaarts lukt het nog wel

Oranje is, in de voorwaartse beweging, nog wel een fraai ensemble: met combinaties van Wesley Sneijder en Georginio Wijnaldum, die elkaar prettig aanvoelen, zo te zien. Vincent Janssen is een waardig opvolger van de afgeserveerde Robin van Persie gebleken in de spits, al moet hij nog een basisplaats veroveren bij zijn nieuwe club Tottenham Hotspur. De 1-0 voor Nederland na veertien minuten was, na het balverlies van de Grieken op eigen helft, ook vooral Janssens werk. Na zijn individuele actie op de achterlijn bereikte hij, in de kluts, Wijnaldum, die het laatste zetje gaf.

Het was een tijdje, vanaf de aftrap, zorgeloos voetballen, vertrouwen tanken. Maar dan toch weer zo’n onvoorstelbaar openliggende rechterflank in de openingsfase. Griekenland deed er niets mee. Fijne tegenstander, zo leek, voor een voetballand in sportieve, publicitaire, organisatorische, topsportklimatologische crisis, zijnde Nederland. Van Oostveen, met Blind de verpersoonlijking van het EK-kwalificatiedrama, stapte deze week op. Te vrezen valt voor Blinds lot als de aftakeling van Oranje niet voor Zweden gekeerd is.

Compensatiegedrag

Bij de 1-1 van Konstantinos Mitroglou werd de Nederlandse verdediging uit elkaar getrokken De organisatie zoek en dat was, voor wie het zo wilde zien mooie symboliek in de context van de week die was. Daley Blind dekte diep door op het middenveld, de zone links in het centrum achter hem kwam daarmee vrij. Jeffrey Bruma maakte de overstap na een vrijgekomen Griekse aanvaller, terwijl linksback Jetro Willems zich tevergeefs op de voorzetgever stortte. De bal kwam over iedereen heen, zo op het hoofd van Mitroglou, en in het doel. Joël Veltman leek de schuldige zoals hij daar in de rug van Mitroglou te laat kwam, maar hij probeerde slechts te corrigeren wat er in een keten van compensatiegedrag al was misgegaan. Te beginnen dus bij Blind junior.

Het is vaker bibberen als Oranje in het nauw komt, want het verdedigende centrum blijft het zwakke punt. Zoals het dat feitelijk was tijdens de gehele, deerniswekkend EK-kwalificatie onder Blind en daarvoor Guus Hiddink. Elftal uit positie, te weinig zielen die zich echt om de ‘restverdediging’ bekommeren. Na rust weer zo’n moment. Het werd geen goal, want de Grieken waren te langzaam, waardoor de doortocht naar Zoet geen één op één duel werd.
Te veel mensen voor de bal, geen balans. Het werd, je kon er haast op wachten, toch nog 2-1 voor Griekenland, want Bruma gleed weg en Zoet pareerde daarna de inzet niet lekker. De rebound viel voor de voeten van Giannis Gianniotas.

Fluitconcert

Zweden uit dus, nog vijf dagen en een handvol trainingen te gaan. De chaos om hem heen is een verzachtende omstandigheid, maar Blind moet ergens weten dat hij bij een nederlaag daar in Solna niet langer de man is om dit team te leiden. Gefluit daalde neer vanaf de leegstromende tribunes, vlak voor tijd.

    • Bart Hinke