Nederland is proeftuin voor de top

Transfermarkt

In de eredivisie spelen dit seizoen veel beloftevolle huurlingen uit de Europese top. „Hier komen talenten veel aan de bal.”

De jonge, Engelse huursoldaten veroveren langzaam de Nederlandse velden. Ze zijn met veel, ze zitten in alle uithoeken van de polder en ze komen van de mooiste clubs – Arsenal, Manchester City, Chelsea.

Zo’n twintig spelers die op de loonlijst staan bij clubs uit de Engelse Premier League zijn dit seizoen actief in de eerste en eredivisie, zo is de conclusie na het sluiten van de transfermarkt woensdagnacht. De beloften zijn op missie, hier achter de dijken moeten ze bewijzen dat ze in potentie Premier League-waardig zijn.

Huurspelers, je hebt ze in verschillende soorten: vaak zijn ze talentvol, soms zijn ze overbodig in een rijkgevulde selectie. Zie Marco van Ginkel vorig seizoen, niet nodig bij Chelsea, werd uitgeleend aan PSV, en was van waarde in de Europese campagne.

De doorsnee huurling in de eredivisie is vaak jong, afkomstig van de Europese top en wordt ondergebracht bij clubs waar hij kans op speeltijd maakt. De huurconstructie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de transfermarkt, internationaal en in Nederland.

Op een totaal van 582 transfers zijn deze zomer 91 spelers via een huurovereenkomst overgeschreven – van, naar en binnen Nederland, zo blijkt uit informatie van de KNVB. Cijfers over het aantal huurspelers over meerdere jaren kon de bond op korte termijn niet leveren.

De Nederlandse competitie is verworden tot een proeftuin voor de Europese topclubs. Zij stallen – vanwege de goede naam van het Nederlandse voetbal – hier hun spelers met potentie. Interessant in dat licht is de samenwerking tussen Manchester City en NAC Breda. Zij hebben sinds enkele maanden een overeenkomst waarin is bepaald dat de Engelse topclub jaarlijks vier tot zes spelers ter beschikking stelt aan de eerstedivisieclub. „Zij willen dat hun spelers kilometers maken en zo goed mogelijk worden opgeleid”, zegt Justin Goetzee, algemeen directeur van NAC.

Prof in de dop

Dit seizoen spelen er vier City-talenten in Breda. De eerstedivisie vormt voor hen een leerproces voor de prof in de dop. Goetzee spreekt van een ‘win-winsituatie’: NAC heeft pareltjes die het anders nooit kan betalen, de spelers kunnen rijpen en City kan analyseren of het de mogelijkheid heeft om door te groeien. „Met ons volle stadion en de druk om te promoveren is het hier heel anders spelen dan in het tweede elftal van City in een leeg stadion tegen het tweede van Liverpool.”

De overeenkomst loopt vijf jaar, Manchester City betaalt de salarissen van de huurspelers door tijdens hun verblijf in Breda. „Wij betalen alleen wat operationele kosten”, zegt Goetzee. NAC ontvangt een ‘development fee’ – een soort opleidingsvergoeding – van City als de huurlingen worden verkocht of het eerste van City halen. Goetzee: „Dan profiteren we mee.” Ook wordt NAC door City financieel ondersteund voor het verbeteren van de (trainings)faciliteiten – met het oog op een zo professioneel mogelijk werkklimaat. NAC is de enige club die volgens dit model samenwerkt met City. Een bonus om de huurlingen te laten spelen – als drukmiddel voor veel speelminuten – krijgt NAC niet, zegt Goetzee.

Een City-huurling die vorig seizoen voor NAC uitkwam, de Turkse spits Enes Ünal (19), speelt nu een niveau hoger, bij FC Twente. Bij zijn debuut in de basis maakte hij een hattrick, zo bezien is het een goede deal voor Twente. Ünal is na een interlandloze periode weer opgeroepen voor het Turks elftal – zo snel kan het gaan.

„Ze leren hier alles”, zegt Ted van Leeuwen, scheidend technisch manager bij FC Twente. De club heeft de meeste huurlingen van alle eredivisieclubs: vijf, met naast Ünal nog twee talenten van Manchester City.

„Hier komen talenten veel aan de bal”, zegt Van Leeuwen. In de Engelse Championship – het tweede niveau – is het moeilijker je te ontwikkelen, zegt hij: er wordt intensiever gespeeld, je krijgt als jongeling niet de tijd om in je ritme te komen.

FC Twente kan de ‘goedkope’ huurlingen door de wankele financiële situatie goed gebruiken. „Als je het geld niet hebt, is dit de enige mogelijkheid om nog kwaliteit binnen te halen.” Bijkomend voordeel: „Als een speler niet bevalt, zit je er niet lang aan vast.”

In totaal heeft Manchester City dit seizoen tien huurlingen in Nederland gestald. Zo trok Go Ahead Eagles de Oostenrijkse Kosovaar Sinan Bytyqi (21) aan. City-coach Pep Guardiola adviseerde hem ervaring op te doen in een competitie op het hoogste niveau „Go Ahead Eagles is wat dat betreft ideaal”, zegt Bytyqi. Zeker van speelminuten is hij niet. „Net als alle andere spelers zal Bytyqi een basisplaats moeten veroveren”, zegt technisch manager Dennis Bekking.

En bij MVV Maastricht spelen dit seizoen twee talenten van Arsenal, een idee van Andries Jonker, hoofd jeugdopleiding bij de club in Londen en oud-coach van MVV. Directeur Paul Penders is blij, maar maakt zich ook zorgen over de toestroom van de vele buitenlandse beloften. „Verdringing van de eigen talenten dreigt”, zegt hij. „Als dit structureel wordt, ondermijnt dat het Nederlandse voetbal op de lange termijn.”