Massaprotest in Venezuela: vertrek president geëist

De demonstranten houden president Maduro verantwoordelijk voor de diepe financiële crisis waarin het land verkeert.

Demonstranten in Caracas eisen het vertrek van de Venezolaanse president Maduro. Foto Johan Ordonez/AFP

Honderdduizenden demonstranten zijn donderdag in Venezuela de straat opgegaan om het aftreden van president Nicolás Maduro te eisen. Ze willen zich in een referendum uitspreken over het presteren van de regering, meldt persbureau Reuters. Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een diepe economische crisis.

De Venezolanen reisden vanuit het gehele land af naar de hoofdstad Caracas om hun ongenoegen te uiten over de politieke gang van zaken. Ze droegen daarbij vlaggen met een tekst als “hij gaat vallen, hij gaat vallen, de regering gaat vallen”. Volgens Jesus Torrealba, leider van een verzameling oppositiepartijen onder de naam MUD, was het de grootste demonstratie in jaren in het Zuid-Amerikaanse land. Die werd voor de gelegenheid omgedoopt tot “de inname van Caracas”.

“We hebben aan de wereld getoond hoe graag we verandering willen en roepen op tot een nieuw protest komende week. Vandaag begint de laatste fase van onze strijd. We zweren dat we ons grondrecht om te demonstreren op een vredige manier zullen uitoefenen.”

“Een couppoging”

Maduro sloot in aanloop naar de betoging al zeven prominente activisten op en dreigde verschillende leden van de oppositie gevangen te laten nemen als de betoging niet vredig zou verlopen. Op verschillende plaatsen werd traangas ingezet tegen de demonstranten. Maduro beschuldigt zijn tegenstanders ervan een coup te plannen, vergelijkbaar met de afzetting woensdag van de Braziliaanse president Dilma Rousseff door de Senaat aldaar:

“Vandaag hebben we een couppoging neergeslagen die Caracas en Venezuela zou vullen met dood en verderf. We zijn nog steeds op zoek naar verschillende criminelen die geld hebben neergelegd om een slachtpartij aan te richten onder de bevolking.”

Crisis in Venezuela

Venezuela verkeert momenteel in een diepe crisis. De nationale economie is ingestort als gevolg van de begin dit jaar flink gedaalde olieprijzen. Het IMF voorspelde eerder al dat de inflatie in het land volgend jaar zal oplopen tot 1.600 procent. Bovendien is er een flink tekort aan belangrijke goederen, zoals toiletpapier en groenten.

Lees ook: Honger drijft de Venezolanen tot plunderingen en wanhoop

De crisis zorgt ook voor sociale spanningen in het land. Al enige tijd worden winkels geplunderd door Venezolanen die op zoek zijn naar voedsel. Een groeiend deel van de bevolking, voornamelijk uit de middenklasse, probeert het land uit te komen, vooral naar de VS.

    • Jorg Leijten