Longread

‘Bike Batman’ brengt gestolen fietsen terug

Elke Amsterdammer hoort hetzelfde melodietje in zijn hoofd als z’n fiets is gejat: die zien we nooit meer terug. Aangifte doen heeft geen zin, de politie neemt die door de vele fietsdiefstallen niet in behandeling. In Seattle hebben ze hetzelfde probleem. Verschil: ze hebben een oplossing. Magazine Outside (outsideonline.com) maakte een longread over ‘Bike Batman’.

Deze ‘superheld’ spoort gestolen fietsen op en brengt ze terug naar hun rechtmatige eigenaar. Wie hij is, houdt hij geheim, net als vele fictieve superhelden. En zoals zijn bijna-naamgenoot spelen zijn heroïsche daden zich af als de zon onder is. Zijn modus operandi? Hij zoekt naar fietsen die worden aangeboden voor een prijs die te mooi lijkt om waar te kunnen zijn. Die fiets zoekt hij op in Bike Index, waar eigenaars hun gestolen fiets rapporteren. Vervolgens maakt hij een afspraak als koper met de heler. En dan volgt de confrontatie. Soms gaat hij vooraf in samenspraak te werk met de eigenaar, soms belt hij de politie om de schurken in te rekenen.

Het interessante van de longread is dat de schaduwzijde van zijn handelen ook ter sprake komt. Wat nou als Bike Batman ernaast zit en de fiets niet gestolen blijkt? En het verhaal voert verder dan een particuliere queeste. Hoe groot is het fietsdiefstalprobleem in de Verenigde Staten? Misschien wel de interessantste vraag die wordt gesteld: Waarom doet Bike Batman dit? Gevaarloos is zijn ‘baan’ allerminst. Zelf noemt hij een onbewuste drang naar adrenaline slechts 3 procent van zijn motivatie.

    • Joram Bolle