Legale drug 4-FA kan hersenbloeding veroorzaken

Dat meldt het Trimbos-instituut. Ook kan de drug hartproblemen veroorzaken.

White domino, een xtc-pil in de vorm van een dominoblokje. Foto Koen van Weel / ANP

Het gebruik van de relatief nieuwe, legale drug 4-FA kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. De pillen kunnen naast fikse hoofdpijn hersenbloedingen en hartproblemen veroorzaken. Dat meldt het Trimbos-instituut, dat zich richt op drugsonderzoek en verslavingszorg, donderdag in een geüpdatete factsheet.

De drug werd voor het eerst in 2005 in Nederland gesignaleerd. Het is nog niet bekend of gebruikers zijn overleden na het gebruik van 4-FA. Het Trimbos-instituut vermoedt van wel, maar het onderzoek dat hierover uitsluitsel moet geven, moet nog worden afgerond. Het aantal meldingen van 4-FA-gebruik en vergiftiging door de drug is volgens het instituut de afgelopen jaren gestegen.

“4-FA is in Nederland aan een duidelijke opmars bezig”, aldus Trimbos. In 2015 is er volgens het instituut meer van de drug aangeboden bij drugstestpunten dan in alle voorgaande jaren bij elkaar. In totaal werd 4-FA, ook bekend als 4-fluoramfetamine of 4-FMP, 708 keer aangeboden, tegenover 319 keer in 2014. Dat is 6 procent van het totale aanbod van drugs bij testpunten.

Lees hier meer over de opkomst van 4-FA:: ‘Xtc light’: in opkomst maar niet zonder gevaar

Tussen xtc en amfetamine

Mensen die 4-FA gebruiken krijgen veel energie, voelen zich euforisch, ervaren minder honger en krijgen de drang om veel te gaan praten. Net als bij sommige andere drugs krijgen gebruikers strakke kaken en een verhoogde hartslag en lichaamstemperatuur. Ze kunnen zich verder misselijk en angstig voelen. Qua werking zit 4-FA tussen xtc en amfetamine in.

Vaak combineren gebruikers 4-FA met alcohol. Naar de langetermijneffecten van de drug is nog nauwelijks onderzoek gedaan. Het middel wordt doorgaans in poeder- of pilvorm ingenomen, hoewel enkele gebruikers het goedje opsnuiven. 4-FA werd populairder in de tijd dat xtc-pillen steeds sterker werden en staat ook wel bekend als “xtc-light”.

Lees ook: Zeven drugs, zeven gebruikers, wie gebruikt wat?

Late “kick”

Riskant aan 4-FA is verder dat de eerste effecten traag optreden: na een half uur. Daardoor kunnen gebruikers geneigd zijn om nog een dosis te nemen. De effecten kunnen vier tot zes uur aanhouden, een enkeling merkte zelfs tot twaalf uur na inname de gevolgen.

4-FA valt in Nederland niet onder de Opiumwet en is dus legaal te verhandelen. In onder meer Duitsland en het Verenigd Koninkrijk is het middel wel verboden.

    • Casper van der Veen