Bezorgdheid in Amsterdam over ‘Leerlingenlijst Gülenscholen’

De lijst is ingezien door D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. Gemeente Amsterdam kent de lijst niet.

Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam. Deze school is gelinkt aan de Gülen-beweging. Foto Bas Czerwinski/ ANP

In Amsterdam zou een lijst met namen circuleren van leerlingen die willen vertrekken of juist willen blijven op de zogenoemde Gülenscholen. D66-fractievoorzitter Jan Paternotte heeft inzage gehad in deze lijst.

Paternotte werd woensdag op de hoogte gesteld van de ‘Gülenlijst’ tijdens een gesprek met Turkse-Amsterdammers die zich bedreigd voelen en onder druk gezet om hun kinderen van de Gülenscholen af te halen. Zij hebben de lijst ook aan de gemeente overhandigd. Het is onduidelijk wie de lijst heeft opgesteld.

De gemeente Amsterdam kent de Gülenlijst niet, dat liet burgemeester Eberhard van de Laan weten tijdens de raadsvergadering. Hij heeft een onderzoek ingesteld.

Angst om aangifte te doen

In een raadsvergadering bracht Paternotte de gemeenteraad van Amsterdam op de hoogte. Hij vindt het zeer “ernstig dat leerlingen nu inzet zijn van de politieke strijd in Turkije”, zo laat hij weten aan NRC.

Volgens de fractievoorzitter van D66 is er angst bij Turkse-Amsterdammers om aangifte te doen bij politie omdat ze bang zijn dat hun naam ergens kan opduiken. Daar moet volgens hem iets aan veranderen. “Een mogelijkheid is om het te behandelen zoals je ook een zedenzaak aanpakt”, aldus Paternotte. Dat betekent een afgeschermde aangifte.

Van der Laan zei tijdens de raadsvergadering dat er tot nu toe 18 aangiftes binnen zijn. Verder probeert Van der Laan de “opwinding” rondom deze lijst te minimaliseren. Politie en het Openbaar Ministerie zouden volgens hem niet op de hoogte zijn van de lijst.

Twitter avatar Vincent_AT5 Vincent van Rijn Van der Laan: ik proef teveel opwinding, deze lijsten zijn niet bekend bij Politie en OM
Lees ook de reportage van redacteur Juliette Vasterman: Turkse twisten aan de schoolpoort

In totaal zouden in de afgelopen dagen minimaal 150 leerlingen niet naar school zijn gegaan vanwege “intimidatie en pesterijen” die te maken hebben met de spanningen in Turkije. Dat zegt wethouder van Onderwijs, Simone Kukenheim tegen het Parool.

Formeel bestaan er geen Gülenscholen

Na de mislukte coup in Turkije zijn de spanningen in het land ook overgewaaid naar Nederland. Volgens de Turkse president Erdogan is de, in de Verenigde Staten woonachtige, Fetullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep. De geestelijke was jarenlang een belangrijke bondgenoot van de Turkse president.

Lees ook een achtergrondartikel van Andreas Kouwenhoven en Bas Blokker: Wat doet de Nederlandse Gülenbeweging eigenlijk?

De Gülenbeweging die bestaat uit conservatieve moslims heeft overal in de wereld aanhangers. In Nederland zijn een aantal scholen verbonden met deze islamitische beweging, waaronder zes Cosmicus-scholen die opgericht zijn met de Gülen-filosofie dat “mensen wereldburgers zijn en dat alle religies met respect voor elkaar kunnen samenleven”. Formeel bestaan er geen Gülenscholen.

    • Huib de Zeeuw