In seizoen 2 van Narcos wordt Escobar een wildeman

Narcos Seizoen 2 van de tv-serie Nacros, toont de onvermijdelijke ondergang van Pablo Escobar. De drugsbaron lokt toeristen naar Colombia.

NARCOS

In het begin van het tweede seizoen van Narcos vraag een journalist aan Pablo Escobar hoe hij de toekomst ziet. De Colombiaanse drugsbaas antwoordt: „Ik wil graag sterven met twee voeten op de grond. In 3047.”

Helaas. ‘El Padrino’ stierf al in 1993 en werd niet ouder dan 44. Wie kijkt naar het tweede seizoen van de Netflix-serie weet vanaf het begin dat die dood van Escobar in de lucht hangt. Het eerste seizoen bestreek immers al een periode van 15 jaar. Daar werd, vanuit het perspectief van de Amerikaanse drugsbestrijdingsagent Steve Murphy (Boyd Holbrook), veel aandacht besteed aan de opkomst van Escobar en de ontstaansgeschiedenis van de cocaïnehandel in Latijns-Amerika tussen 1977 tot 1992.

In het nieuwe seizoen begint het verhaal op het moment dat Escobar (Wagner Moura) tijdens een inval van het leger in juli 1992 via een achteruitgang La Catedral verlaat, zijn zelfgebouwde gevangenis bij Medellín. In de afleveringen die volgen, zijn we getuige van de klopjacht op ‘El P’ en worden we meegezogen in de aanhoudende drugsoorlog tussen de overheid, Escobar en drugskartels waarbij heel wat burgerslachtoffers vallen. Vooral de hevige strijd tussen Escobar en ‘Los Pepes’ – een grote paramilitaire groepering die zijn macht wilde breken – wordt, met behulp van dramatisch archiefbeeld, uitgelicht.

Lees ook: Drugsbaron Pablo Escobar lokt toeristen naar Colombia
Foto Wikipedia

Pablo Escobar op een politiefoto uit 1977. Foto Wikipedia

Was het eerste seizoen, los van het drama, ook een bijzonder geslaagde geschiedenisles, nu wordt de nadruk vooral gelegd op de ontwikkeling van de diverse personages. Zo raakt agent Javier Pena (Pedro Pascal) in gewetensnood wanneer hij tijdens de jacht op Escobar in zee gaat met foute partijen en blijkt El Padrino vooral een kwetsbare man te zijn: extreem aanhankelijk als het gaat om zijn moeder en zijn vrouw Tata, en een beest zodra zijn gezin gevaar dreigt te lopen.

Wederom zet Moura, die twee jaar lang in de huid van de drugsbaron kroop en voor de rol ruim 13 kilo aankwam, de gekte en grootheidswaanzin van Escobar op een meesterlijke manier neer.

Naarmate zijn drugsimperium uiteenvalt, verandert Moura letterlijk in een wildeman. Nog net niet zo geflipt als Al Pacino in Scarface doet zijn uiterlijk sterk denken aan de opgejaagde Saddam Hussein die zich, vlak voor zijn arrestatie in 2013, verschool in een onderaardse ruimte bij een boerderij in het dorp Adwar.

Weet jij de feiten en fictie uit de serie te onderscheiden?: Doe de Grote Narcosquiz

De focus op de ondergang van de drugsbaron is goed voor wie zich door het drama wil laten meevoeren, maar iets van de dynamiek uit het eerste seizoen is daarmee verloren gegaan. Toch blijft er genoeg over: het acteerwerk, de beelden van Colombia, de archiefbeelden – producent Eric Newman maakte er opnieuw een vloeiend geheel van.

Betekent de dood van Escobar ook het einde van Narcos? Recent liet Newman doorschemeren dat dit niet het geval hoeft te zijn. Hij verwees naar de tv-serie Homeland waar de held na het derde seizoen overlijdt maar een vierde seizoen toch bijzonder spannend bleek te zijn. „Er is een hele wereld na Escobar”, aldus Newman.

Lees ook deze longread over Medéllin: Een stad die uit de dood herrees