Hacker e-mailaccounts familie Bush 52 maanden de cel in

Onder het pseudoniem Guccifer maakte de hacker privéfoto’s van de Bush-familie openbaar.

Onder het pseudoniem Guccifer maakte de 44-jarige Roemeen een aantal privéfoto's van de familie Bush openbaar.
Onder het pseudoniem Guccifer maakte de 44-jarige Roemeen een aantal privéfoto's van de familie Bush openbaar. Foto Ronald Martinez/ AFP

Een Roemeense hacker die onder meer de e-mailaccounts van leden van de Bush-familie hackte in 2013, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 52 maanden. De man is schuldig bevonden aan computervredebreuk en identiteitsfraude, zo meldt persbureau Reuters.

Onder het pseudoniem Guccifer maakte de 44-jarige Roemeen een aantal privéfoto’s van de familie Bush openbaar. Net als een aantal bijzondere schilderijen van de vorige Amerikaanse president van George W. Bush. Het gehackte materiaal werd gepubliceerd op de website The Smoking Gun.

Vooral de afbeeldingen van twee schilderijen, leidde in Amerika tot enige verwondering. Het zijn zelfportretten van George W. Bush terwijl hij zich scheert in de badkamer of in bad zit.

Lees ook: Kunstcritici verdeeld over halfnaakte zelfportretten George W. Bush

Clinton

Guccifer bekende in mei al dat hij het brein achter de hacks was van de Bush-familie. Daarnaast zou hij in de periode van 2012 tot 2014 nog honderd e-mailaccounts gehackt hebben. Naar eigen zeggen brak hij ook in op de server op het privéadres van Hillary Clinton in New York. Volgens de politie is dat niet waar.

Eind juli werd het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van Hillary Clinton gehackt. De hacker die claimt daar verantwoordelijk voor te zijn noemt zichzelf “Guccifer 2.0″. Ook hij zou een Roemeen zijn, verklaarde hij in een chatgesprek met Vice News. Het Roemeens dat hij echter schreef op verzoek van de interviewers, leek het werk van een vertaalprogramma te zijn.