Gorinchems raadslid GroenLinks uit de fractie gezet

Het raadslid sprak eerder deze maand zijn steun uit aan de AK-partij van Erdogan.

Foto Ilvy Nijiokiktjien / ANP

Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem is door de partij uit de fractie gezet. Aanleiding daarvoor is de steun die hij eerder in onder andere de Volkskrant uitsprak voor de Turkse AK-partij van Erdogan.

“Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks”, aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer in een verklaring die in handen is van persbureau ANP. Er zouden volgens de fractie wel “intensieve gesprekken” hebben plaatsgevonden met Tekir, maar zonder resultaat. Tekir is daarom uit de fractie gezet en is gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.

Op Twitter laat Tekir weten “Met stomheid geslagen te zijn”:

Twitter avatar ITekir Ilhan Tekir Met stomheid geslagen. Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet. GroenLinks onwaardig!

Kritiek

Partijgenoten van Tekir namen zijn woorden in de Volkskrant niet licht op. De Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink twitterde: “Je kunt nooit GroenLinkser EN Erdogan-aanhanger zijn. Uitgesloten.”

    • Maarten Back