Geen duel in Tour maar wel in Vuelta: Quintana-Froome

Ronde van Spanje

Froome wint de elfde rit en lijkt in topvorm. Kan hij het klassementsleider Quintana toch nog lastig maken?

Gevleugelde klimmers als Esteban Chaves en Alberto Contador zorgen voor spektakel op de flanken van de Peña Cabarga, slotklim van de elfde etappe in de Ronde van Spanje. Alejandro Valverde leidt onvermoeibaar een achtervolging. Maar in de steile laatste kilometer is het toch echt aan de twee sterkste renners van deze Vuelta tot nu toe.

Nairo Quintana, trotse leider in de rode trui, zet onweerstaanbaar aan. Opnieuw op jacht naar tijdwinst? Maar Chris Froome buigt dit keer niet, nee, hij countert. Voor het eerst sinds zijn zege in de Tour de France is de Brit weer ‘on top of his game’. De Colombiaan sterft in het wiel maar houdt stand. Froome wint de rit en vier bonificatieseconden, Quintana blijft leider in het klassement, met 54 tellen voorsprong op Froome.

Froome-Quintana, het had in juli de grote tweestrijd moeten zijn in de Tour. Vorig jaar kwam liet Quintana de Britse geletruidrager al schrikken in de voorlaatste rit naar Alpe d’ Huez. Dit jaar mocht hij zich van zijn ploeg Movistar volledig richten op een piek van drie weken in juli. Maar zijn niveau van vorig jaar haalde de 1.67 meter lange en 59 kilo lichte klimmer nooit. Hij werd derde, Froome reed met zijn ongenaakbare Team Sky naar zijn derde Tourzege. Een spannende tweestrijd werd het nooit.

In de Vuelta is het duel er nu toch. Quintana (26) liet Rio aan zich voorbij gaan en is in de Spaanse ronde vanaf de start op zijn best. Movistar domineert, routinier Valverde lijkt ook in zijn derde grote ronde van dit seizoen geen last te hebben van vermoeienissen. Elke aankomst bergop greep Quintana aan om tijdwinst te pakken. Op La Camperona veroverde hij zaterdag de leiderstrui, maandag volgde een superieure ritzege op Covadonga. Vuelta beslist?

Froome (31) leek vermoeid na de Tour en het brons op de tijdrit in Rio. Hij loste een paar keer op de slotklim om met een uiterste krachtsinspanning de schade beperkt te houden. Tot hij woensdag op Peña Cabarga ineens toch weer de sterkste was. Uitgerekend op de plek waar in 2011 met ritwinst zijn carrière als klassementsrenner begon. „Ik heb speciale herinneringen aan deze plaats en het voelt geweldig om dit daaraan toe te voegen”, zei Froome. Of hij zijn achterstand van 54 seconden op Quintana nog kan goedmaken? „Hij is momenteel erg sterk. Ik probeer elke dag alles te geven en hopelijk kan ik nog dichter bij hem komen.”