Gabon

Doden bij onlusten na verkiezingen

In de Gabonese hoofdstad Libreville zijn donderdag zeker drie doden gevallen en meer dan duizend mensen opgepakt bij ernstige onlusten die uitbraken na de presidentsverkiezing. President Ali Bongo Ondimba won woensdag nipt van zijn rivaal Jean Ping, die eveneens de verkiezingswinst claimt. Zijn aanhangers staken daarna het parlement in brand. Vervolgens viel de presidentiële garde het hoofdkantoor van de oppositie aan. Daarbij vielen behalve doden ook zestien gewonden. Volgens de kiescommissie in het West-Afrikaanse land won Bongo met 49,8 procent van de stemmen, zijn rivaal Ping kreeg 48,23 procent. Het verschil bedraagt slechts 5.594 stemmen. Volgens Ping is er gefraudeerd. Ook Gabons vorige presidentsverkiezingen, in 2009 waren omstreden en gingen gepaard met hevige onlusten. Toen volgde Bongo zijn vader Omar Bongo op die het land sinds 1967 regeerde. (AP)