film

Boyhood Canvas, 21.05-23.45u.

(Richard Linklater, 2014). Het kan verkeren. In 2014 maakte Richard Linklater met het overal juichend ontvangen Boyhood dé film van het jaar, twee jaar later wordt zijn nieuwste, Everybody Wants Some!!, niets eens in de Nederlandse bioscoop uitgebracht. Maar goed, in Boyhood deed Linklater dan ook iets unieks in de filmgeschiedenis. In 2002 begon hij met filmen, toen zijn hoofdrolspeler Ellar Coltrane 6 was. Vervolgens nam hij tot 2013 elk jaar een paar scènes op. Eindresultaat: we zien het jongetje Mason opgroeien tot een 18-jarige universiteitsstudent. In het begin van Boyhood is Mason een dromerig jongetje dat liggend in het gras naar de lucht staart. Aan het eind is hij een gevoelige puber met de baard in de keel die ook weer de natuur opzoekt. In de tussentijd maken we kennis met zijn familie: alleenstaande moeder Olivia (Patricia Arquette), af en toe langskomende vader Mason sr. (Ethan Hawke) en zus Samantha. Tijd en het verglijden ervan vormen niet alleen de essentie van film maar ook van het menselijk bestaan. In Boyhood vallen beide samen, en wordt het leven betrapt.

    • Auteur Onbekend