Ex-spion krijgt ruim 1 miljoen van MIVD

De militaire inlichtingendienst MIVD moet de voormalige spion Ibrahim A. een schadevergoeding van 1.167.000 euro betalen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De zakenman was tussen 2006 en 2007 actief als geheim agent in Afghanistan, totdat de dienst plotsklaps alle banden met hem verbrak.

Dat laatste bracht A. in serieus gevaar. Hij had vele Afghaanse hoogwaardigheidsbekleders in zijn netwerk. De man speelde informatie over deze personen onder codenaam ‘Windhond’ door aan de MIVD. Ook bemiddelde hij naar eigen zeggen tussen Nederland en de Talibaan.

In 2007 wilde de MIVD van de spion af. Hij werd volgens de rechtbank aan zijn lot overgelaten nadat hij medio 2007 Afghanistan verliet. In een tussenvonnis op 11 november vorig jaar bepaalde de rechtbank al dat A. recht had op een schadevergoeding omdat de MIVD zijn zorgplicht had verzaakt. De zakenman zegt dat hij in 2009 bedreigd is, zodat hij Afghanistan halsoverkop moest verlaten. In Nederland woonde hij een tijd in de daklozenopvang. A. eiste eerder een bedrag van 5 miljoen euro van de staat. (NRC)