Euro verliest betekenis op valutamarkt, Chinese yuan rukt op

Valuta

De verwachting dat de dollar als wereldmunt betekenis verliest, komt niet uit op de valutamarkt. De euro krimpt juist wél.

Foto iStock

De euro verliest terrein op de internationale valutamarkt, terwijl de rol van de Chinese yuan juist groter wordt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), dat elke drie jaar naar de valutamarkt wordt gedaan. De peildatum van het onderzoek is april 2016.

De dagelijkse omzet op de valutamarkt bedroeg in april 5.100 miljard dollar. Dat is iets minder dan de 5.400 miljard die in april 2013, ten tijde van het vorige onderzoek, werd verhandeld. De krimp is toe te schrijven aan contante ‘spot’-transacties, die van 2.046 miljard per dag naar 1.654 miljard daalden. Swap-transacties, waarbij valuta’s worden geruild, stegen juist licht.

De crisis van de euro is duidelijk terug te vinden in het BIS-onderzoek. In 2010 maakte de Europese munt nog deel uit van 39,1 procent van alle verhandelde valutaparen, waarvan dollar/euro-transacties overigens de allergrootste zijn. Dat percentage zakte naar 33,4 in 2013 en naar 31,3 in 2016.

De Chinese yuan is juist belangrijker geworden, zij het op een nog bescheiden niveau. De munt maakte deel uit van 4 procent van alle verhandelde valutaparen. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013. De toegenomen verhandelbaarheid van de yuan speelt een belangrijke rol bij de opmars van de yuan in de wereldwijde valutahandel. Met name Londen ijvert ervoor de Chinese valutahandel in te lijven. De Britse hoofdstad is op afstand het belangrijkste financiële centrum voor valuta’s, met een marktaandeel van 37,1 procent. New York heeft slechts de helft (19,4 procent) van dit marktaandeel. De nummer drie en vier, Singapore (7,9 procent) en Hongkong (6,1 procent) , rukken verder op. Amsterdam is goed voor slechts 1,3 procent.

grafiekvaluta

De Amerikaanse dollar blijft met grote afstand de belangrijkste wereldvaluta, en maakte in 2016 87,6 procent deel uit van elk verhandeld valutapaar. De verwachting dat de Amerikaanse munt een kleinere rol zal gaan spelen door de opkomst van China is nog niet terug te vinden in de dagelijkse praktijk op de valutamarkt. Al zal een steeds grotere vrijheid in het verhandelen van de yuan het marktaandeel van de Chinese munt in de toekomst wel doen toenemen.