Elon Musk

Onbemande raket van SpaceX geëxplodeerd bij test op lanceerbasis Cape Canaveral

Cape Canaveral, Florida Foto Reuters

Een onbemande raket van SpaceX, het commerciële bedrijf van ondernemer Elon Musk, is donderdag op lanceerbasis Cape Canaveral geëxplodeerd. Niemand is daarbij gewond geraakt, maar volgens ooggetuigen is wel veel schade ontstaan aan het platform waarop de test met de Falcon 9-raket werd uitgevoerd.

De oefening met de Falcon werd donderdag uitgevoerd ter voorbereiding van de lancering, zaterdag, van de communicatiesatelliet Amos-6. Zowel de raket als de aan boord aanwezige satelliet is vernietigd.

Volgens SpaceX zelf is er „iets misgegaan” in de voorbereiding van de test met de raket donderdag. Op het lanceerplatform heeft zich volgens het bedrijf iets abnormaals voorgedaan waardoor de raket is ontploft.

SpaceX is een van de twee bedrijven die het internationale ruimtestation ISS bevoorraadt. Musk, bekend van de digitale betaaldienst PayPal en de elektrische auto Tesla, wil de komende jaren ook commerciële vluchten naar de ruimte gaan aanbieden.

De ontploffing donderdag is niet de eerste tegenslag voor SpaceX. Vorig jaar juni ontplofte een eveneens onbemande raket van SpaceX twee minuten na lancering in de lucht. Een landing op zee, in juni van dit jaar, verliep niet geheel vlekkeloos. (NRC)

    • Jorg Leijten