Eigengereide akkerbouwer gaat lobbyen voor LTO

M/V in het nieuwsMarc Calon

Voorzitter LTO Nederland

Bij Aedes loodste Marc Calon de corporatiesector door de Vestia-affaire. Nu moet de ‘vakantieboer’ uit Zuurdijk de samenwerking binnen LTO gaan versterken.

Hij verruilt de stenen voor de grond. Marc Calon (57), de flamboyante voorzitter van woningcorporatievereniging Aedes, wordt per 1 januari voorzitter van LTO Nederland, de lobbyclub voor de land- en tuinbouwsector. De PvdA’er is opvolger van CDA’er Albert Jan Maat die na negen jaar vertrekt.

Voor de Groninger Calon is het thuiskomen. Onder de bestuurlijke functies op zijn CV staat sinds 1983 de nevenfunctie ‘akkerbouwer’. „Geen ‘boer’, want dat is een verzamelnaam en een kapper noemt zich toch ook geen mkb’er”, zegt Calon. Met zijn drie groengele John Deere-trekkers ploegt hij nog altijd zelf door 58 hectare zware klei in Zuurdijk. In augustus, tijdens het politieke reces, is het ploegen, zaaien en tarwe oogsten. In de herfst- en kerstvakantie rooit hij de suikerbieten.

Hij studeerde landbouwtechniek in Wageningen, gaf les aan de middelbare landbouwschool en was van 1993 tot 1995 vice-voorzitter van de Noordelijke Land en Tuinbouworganisatie. Bij LTO (50.000 aangesloten boeren) moet hij volgend jaar de samenwerking tussen de drie noordelijke, zuidelijke en Limburgse afdelingen gaan versterken.

Calon is goedlachs, eigengereid en niet onomstreden. Als gedeputeerde voor de provincie Groningen (1999-2009) kleeft zijn naam aan de verliezen op de geflopte nieuwbouwwijk Blauwestad in Oost-Groningen. Bij zijn aantreden bij Aedes in 2009 ontstond ophef over zijn jaarsalaris van twee ton voor drie dagen per week. Onder druk van enkele corporaties en de minister van Wonen nam hij genoegen met 1,5 ton.

Ook tijdens het derivatenschandaal (2012) rond Vestia had Calon het zwaar. Niet alleen omdat andere corporaties financieel opdraaiden voor de miljardenspeculatie, ook omdat Calon commissaris was van het bekritiseerde Waarborgfonds Sociale Woningbouw dat toezicht hield op de renteverzekeringen. Tijdens een parlementaire enquête betuigde Calon in 2014 spijt voor alle schandalen in de volkshuisvesting. Hij zei zich te schamen voor de sector.

Het is Calon wel gelukt om Aedes door die moeilijke tijd heen te loodsen. Hij is een overlever – midden in die chaotische periode viel hij vier meter omlaag op een bevroren sloot, terwijl hij bomen aan het rooien was. Calon is een stevige bestuurder met een groot netwerk in politiek Den Haag en daarbuiten. Hij omschrijft zichzelf als „een echte bèta die altijd in een alpha-omgeving werkt”. De lessen die hij leerde: niet op de troepen vooruit lopen en niet vergeten om wat empathie te tonen.

    • Eppo König