Eerste inventarisatie: grote prijsverschillen

Ziekenhuistarieven in Nederland zijn nog steeds geheim, maar we betalen ze allemaal wel. NRC inventariseert met hulp van lezers de tarieven.

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Foto ANP / Jerry Lampen

Na een krappe week is de eerste balans op te maken van de geheime ziekenhuistarieven in Nederland. De bereidheid van lezers om met elkaar de prijzen en prijsverschillen in de zorg te achterhalen is groot. Tegelijkertijd is duidelijk dat veel mensen niet mee konden doen, omdat ze niet een van de vijf door de redactie geselecteerde veel voorkomende medische behandelingen hebben gehad.

De staaroperatie bij een ziekte van de ooglens leverde de meeste reacties op. En daar zijn direct grote prijsverschillen zichtbaar, nota bene bij een van de meest uitgevoerde ingrepen in Nederland. Jaarlijks ondergaan meer dan 100.000 mensen een staaroperatie, zo blijkt uit gegevens van de NZa.

Het gemiddelde tarief is de laatste jaren scherp gedaald, met 16 procent sinds 2012, volgens data van de NZa. Het ligt nu op gemiddeld 1.030 euro per staaroperatie.

Maar hoe liggen de verschillen? De verzekerden van VGZ kunnen in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Zeeland terecht voor 946,20 euro, 9 procent onder het landelijk gemiddelde. Bij het Laurentius Ziekenhuis in Roermond betaalt de CZ-verzekerde 1.145 euro, 11 procent boven het gemiddelde en zelfs 21 procent meer dan in Zeeland.

Maar Radboudumc spant de kroon. Patiënten met staar en een zorgpolis van Menzis zijn in Nijmegen 1.251,26 euro kwijt. Dat betekent dat de operatie aan het oog ruim eenvijfde boven het landelijk gemiddelde ligt en bijna eenderde duurder is dan Zeeland. Hoe kunnen die verschillen zo groot zijn? Radboudumc was nog niet bij machte het toe te lichten.

‘Die tarieven doen er niet zoveel toe’

De facturen die u instuurde leveren nog een interessant resultaat op. Want het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis lijkt weliswaar een prijsvechter met staaroperaties, maar dat geldt niet voor alle verzekerden. Wie met een CZ-polis en cataract Vlissingen bezoekt, betaalt 16 procent meer dan de patiënt van Menzis die daar een staaroperatie ondergaat.

deelname

„Om het wat oneerbiedig te zeggen: die tarieven doen er niet zoveel toe”, zegt een woordvoerder van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Hij legt uit dat het juist van belang is dat het ziekenhuis voor het gehele budget een goede afspraak met een verzekeraar maakt. Bijvoorbeeld dat het, zeg, 130 miljoen euro aan medische behandelingen per jaar mag doen. „Het gaat erom dat je als ziekenhuis voor je volledige omzet dekking hebt.”

Maar de mensen moeten die tarieven ‘die er niet zoveel toedoen’ wel betalen, toch? Ja, dat begrijpt het ziekenhuis ook wel. Alleen is het volgens de woordvoerder in de onderhandelingen niet te doen om over zesduizend tarieven afspraken te maken. Kortom, de patiënt betaalt tarieven waarvan het ziekenhuis niet in staat is die goed vast te stellen. Is dat misschien de reden dat de CZ-verzekerde 16 procent meer betaalt dan een VGZ-verzekerde?

Dát komt, legt de woordvoerder uit, doordat CZ een hele belangrijke verzekeraar is voor Vlissingen: driekwart van de bezoekers heeft een polis van CZ. Goede afspraken over het „totaalpakket” met CZ zijn het belangrijkste. „Dat noemen we geloof ik marktwerking”, grinnikt de woordvoerder.

Een bijzondere analyse: je belangrijkste opdrachtgever, CZ in dit geval, breng je meer in rekening en dat noem je dan ‘marktwerking’. Het lijkt eerder op het tegendeel.

    • Jeroen Wester