Een offer om je zoon te verlossen

Foto Ronen Zvulun/Reuters

De achterkleinzoon van de sprituele leider van de orthodox-joodse chassidische familie Lelover ligt op tafel en is onderwerp van het ritueel ‘pidjon haben’. Bij dit ritueel wordt het kind, een eerstgeborene, verlost van de plicht om te worden geofferd aan Jahweh, dan wel van de verplichting om priester te worden. De vader wordt daarbij geacht in ruil een klein offer te brengen. Vroeger was dat een bijdrage voor de tempel, tegenwoordig is het vaak iets eetbaars. De mannen links hebben vooral oog voor het gigantische brood, de jongetjes rechts kijken naar de mand met zoetigheden die op tafel staat. Hoewel mannen het gebeuren domineren, lijkt links achter de grote muts een vrouw met een armband zichtbaar. De ceremonie had donderdag plaats in de wijk Mea Sharim in Jeruzalem.