Duurzame tak RWE verder als innogy

Energie

De Duitse energiegigant RWE – moederbedrijf van het Nederlandse Essent – is met ingang van 1 september formeel opgesplitst. Conventionele opwekking van energie uit fossiele brandstoffen blijft bestaan onder de naam RWE, maar duurzame opwekking gaat verder onder de naam innogy. Essent, energiedirect.nl Powerhouse en Essent België verhuizen mee naar de nieuwe tak, die later dit jaar naar de beurs zal worden gebracht.

In Duitsland voert RWE al wekenlang een reclamecampagne voor het nieuwe bedrijf. „Dit is geen reclamestunt, maar een belofte”, zei bestuursvoorzitter Peter Terium donderdag bij de formele lancering van innogy. Hij stelde dat innogy bepalend wil worden voor de energietransitie met duurzame opwekking, slimme energienetwerken en innovatieve oplossingen voor klanten.

De recente overname van Belectric, een specialist op het gebied van zonnepanelen en opslag van energie, en van Heliatek, een bedrijf dat zonnefolie maakt dat op grote glasoppervlakken kan worden geplakt, vormen volgens Terium het bewijs voor de nieuwe koers.

RWE heeft de afgelopen jaren zwaar te lijden gehad van de lage stroomprijzen. In 2015 boekte het bedrijf een verlies van 180 miljoen euro. De omzet van de activiteiten die nu onder innogy vallen, bedroeg in 2015 46 miljard euro.

    • Renée Postma