Deze oud-rechter wil ruilen met een vluchteling

De Australische man is bereid om in een vluchtelingenkamp te sterven, als in ruil daarvoor een vluchteling een nieuw leven kan opbouwen.

Een man protesteert tegen het Australische asielbeleid, waardoor asielzoekers naar Naura of Manus, een vulkaaneiland van Papoea Nieuw Guinea, worden gestuurd. Foto Saeed Khan / AFP Photo

Australië staat bekend om zijn strenge asielbeleid. Vluchtelingen komen het land niet binnen en mensen die toch de oversteek maken, worden opgesloten op een van de eilandstaatjes in de Pacific. De 88-jarige Jim Macken schreef een brief aan de Australische overheid: hij wil de rest van zijn leven in één van de twee vluchtelingenkampen doorbrengen. In ruil moet een vluchteling een leven kunnen opbouwen in Australië. The Guardian sprak met de gepensioneerde rechter.

In de brief aan de Australische minister van Immigratie, Peter Dutton, schrijft Macken dat zijn verzoek misschien wat ongebruikelijk klinkt, maar wel oprecht is. De oud-rechter kan niet langer meer “in stilte blijven leven terwijl onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden”.

Uit een rapport van Amnesty International en Human Rights Watch, dat begin augustus gepresenteerd werd, blijkt dat Australië meer dan duizend asielzoekers doelbewust onder schrijnende omstandigheden op Manus Island en Nauru op asiel laat wachten. De vluchtelingen beschrijven de kampen “als een gevangenis”. Zo worden families die asiel krijgen, geplaatst in een container die dienst moet doen als huis. Alleenstaande mannen krijgen een kleine kamer met slechts ruimte voor een bed en een plank.

Bekijk ook: Zo uitzichtloos is leven in een Australisch vluchtelingenkamp

Niets te verliezen

In een interview met The Guardian zegt Macken dat hij bereid is om in één van de twee vluchtelingenkampen geplaatst te worden en daar te blijven tot hij sterft:

“Ik heb niets te verliezen en als op deze manier een vluchteling de kans krijgt een nieuw bestaan op te bouwen, ben ik bereid om het te doen.”

Mocht het voorstel van Macken goed bevonden worden, dan zou hij een “bevoorrecht” mens zijn, zo zegt hij zelf. De brief aan de Australische overheid verstuurde hij vorige maand. Tot op heden heeft hij nog geen reactie ontvangen. Eerder deze maand maakte The Guardian een uitlegvideo over de erbarmelijke omstandigheden op één van de eilanden:

    • Maarten Back