Cultzanger maakt een album over cultdammer

Het is niet moeilijk te doorgronden waarom de Friese liedzanger Meindert Talma een conceptalbum wijdt aan dammer Jannes van der Wal (1956-1996). Van der Wal heeft een reputatie als cultheld. De dammer was begaafd, maar niet briljant, beminnelijk maar onaangepast. Hij was kampioen maar werkte zichzelf tegen. Genoeg ingrediënten kortom voor Talma, al zelf twintig jaar min of meer een muzikale cultheld, om in een liefdevol vierluik te verwerken: een absurdistisch klanklied dat uitsluitend bestaat uit een melodieus ‘dam dam dam’; het filosofische Strategieën van de Ziel; het gestroomlijnde When I Play Draughts (‘dammen’), en de ruim twintig minuten durende Ballade van Jannes van der Wal, een mooi uitgesponnen prozagedicht getoonzet als country-smartlap.