Clubhuis No Surrender Amsterdam afgeluisterd

motorclubs

Gesprekken die justitie dit voorjaar opnam, zitten in het dossier van Klaas Otto, die verdacht wordt van onder meer witwassen.

Politie-inval in mei in de woning van Klaas Otto in Bergen op Zoom.
Politie-inval in mei in de woning van Klaas Otto in Bergen op Zoom. Foto GinoPress/ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender. Tijdens dat onderzoek is het clubhuis van de motorclub maandenlang afgeluisterd.

Een deel van de afgeluisterde gesprekken is, zo bevestigt een justitiewoordvoerder, terechtgekomen in het strafdossier van Klaas Otto, voormalig president en oprichter van No Surrender. Otto, die er geen bezwaar heeft dat zijn naam in de krant komt, zit sinds deze zomer vast op verdenking van witwassen en afpersing en mishandeling van twee oud zakenrelaties. Daarnaast verdenkt justitie Otto ook van betrokkenheid bij het voorbereiden van een liquidatie van een voormalig lid van No Surrender. Een aantal afgeluisterde gesprekken in het clubhuis van No Surrender Amsterdam zijn in dat verband aan het dossier van Otto toegevoegd. Volgens de advocaten van Otto is er geen bewijsmateriaal dat deze verdenking goed onderbouwt.

Erik Thomas, advocaat van motorclub Satudarah en tot voor kort van Klaas Otto, stelt dat het afluisteren van een clubhuis past bij de harde aanpak van motorclubs door justitie en het openbaar bestuur. „Het gaat ver om zo’n clubhuis af te luisteren maar dat ze het doen verbaast me niet.”

Twee bronnen die de zaak goed kennen bevestigen dat op de opnames ook de stem te horen is van Willem van Boxtel, de invloedrijke oprichter van de Hells Angels. Van Boxtel is na een intern conflict in 2004 uit de club gezet. Hij heeft zich in 2013 op verzoek van Klaas Otto en Willem Holleeder aangesloten bij No Surrender. Het is niet duidelijk of Van Boxtel verdachte is in dit onderzoek.

Klaas Otto, wiens vader een garagebedrijf runde op een woonwagenkamp in Bergen op Zoom, wordt door justitie en politie gezien als een kopstuk in de Brabantse onderwereld. Otto runde een aantal jaren een autoverhuurbedrijf in het Bergen op Zoom. Hij werkte ook als begeleider van Rachel Hazes, de weduwe van zanger André Hazes. Otto richtte in 2013 No Surrender op maar heeft zich inmiddels teruggetrokken uit de motorclub.

Zijn arrestatie deze zomer is de uitkomst van een aantal onderzoeken die in sommige gevallen al sinds 2012 lopen. Opmerkelijk is dat Otto jarenlang zaken heeft gedaan met de twee mannen die hij zou hebben afgeperst. De ruzies zouden gaan over geld en de verkoop van auto’s.

Hoe de strafzaak tegen Otto verdergaat wordt begin oktober duidelijk.