Bond wil groot onderzoek naar corruptie bij Nationale Politie

De bond reageert hiermee op het gisteren via NRC bekend geworden bericht dat een commissaris uit Eindhoven verdacht wordt van fraude.

ANP

Er moet een groot onafhankelijk onderzoek komen naar corruptie bij de Nationale Politie. Hier pleit de voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs voor. Bij het onderzoek moeten ook wetenschappers worden betrokken.

Struijs reageert op het gisteren via NRC bekend geworden bericht dat een commissaris uit Eindhoven verdacht wordt van fraude. Volgens de NPB is het goed om de “kwetsbare plekken” binnen de politieorganisatie in kaart te brengen. Uit recente corruptieschandalen bij de politie zijn volgens Struijs nu al “genoeg leermomenten te trekken” waardoor agenten beter in bescherming kunnen worden genomen. Door publiek-private samenwerking tussen politie en bedrijfsleven zijn er veel “afbreukrisico’s” voor de politie. “Ook de ICT bij de politie is kwetsbaar en niet goed op orde”.

Lees ook: Politie schorst commissaris verdacht van frauderen

Het afgelopen jaar zijn er bij de politie een aantal grote corruptieonderzoeken begonnen. Bij de landelijke eenheid werd vorig jaar agent Mark M. opgepakt omdat hij wordt verdacht van het op grote schaal verkopen van vertrouwelijke politie-informatie. In juni is in Den Haag politieagent Amine A. gearresteerd die ervan wordt verdacht jarenlang met behulp van vertrouwelijke opsporingsinformatie vanuit het politiekorps een criminele organisatie te hebben aangestuurd. De twee agenten staan volgend jaar voor de rechter.

Ook loopt er binnen de politie een integriteitsonderzoek naar de uitgaven van de centrale ondernemingsraad. De inmiddels afgetreden voorzitter van de COR Frank Giltay wordt disciplinair onderzocht. Ook tegen zijn secretaresse loopt sinds kort een disciplinair onderzoek. De NPB zegt dat er aanwijzingen zijn dat de korpsleiding de steun van de COR heeft gekocht om de haperende reorganisatie van de nationale politie soepeler te doen verlopen.