In beeld

Berging van een bommenwerper

Woensdag werden onderdelen van een Britse bommenwerper, die tientallen jaren op de bodem van het IJsselmeer lag, boven water gehaald. Uitzonderlijk, want wrakken van vliegtuigen uit WOII op de bodem van het IJsselmeer worden zelden geborgen. Plannen tot zandwinning maken de berging noodzakelijk.
De bommenwerper ligt op vijf kwartier varen van Stavoren.
Rien Zilvold
Defensie heeft in het IJsselmeer een werkeiland gebouwd: een wirwar van kranen, kleine bootjes, beunschepen en grote, deels op elkaar gestapelde, containers.
Rien Zilvold
De bodem van het IJsselmeer ter hoogte van Stavoren is een stukje drooggelegd voor de berging van het wrak.
Rien Zilvold
In de bergingsput, 4,5 meter onder het wateroppervlak en omgeven door metershoge stalen damwanden, liggen de resten van een Engelse Vickers Wellington bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog.
Rien Zilvold
Vermoedelijk vertrok de bommenwerper de nacht van 8 op 9 mei 1941 vanuit Engeland naar nazi-Duitsland. Die nacht stegen 112 Engelse bommenwerpers op. Boven het IJsselmeer, vier kilometer uit de kust van Gaasterland, werd het toestel neergehaald.
Rien Zilvold
Op de putbodem liggen vier grote 500-ponders schots en scheef naast elkaar. "De bommen zijn zo aangetroffen als ze nu liggen," licht René Pauw van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) toe.
Rien Zilvold
De lading zou verder hebben bestaan uit 250-ponders en ook nog 270 kleine brandbommen.
Rien Zilvold
Er liggen nog ongeveer 100 tot 120 neergeschoten Engelse bommenwerpers op de bodem van het IJsselmeer.
Rien Zilvold
Er zijn al wel stoffelijke resten gevonden, maar nog geen persoonlijke eigendommen.
Rien Zilvold
Patronen van een mitrailleur.
Rien Zilvold
Rien Zilvold