Bed van Kanye West te koop voor 4 miljoen dollar

Hedendaagse Picasso

Is dit de zoveelste schreeuw om aandacht of hebben we hier te maken met een echt kunstwerk?

„Ik ben de hedendaagse Picasso.” De tentoonstelling van Kanye West zou geen Kanye West-tentoonstelling zijn als hij niet zou provoceren. Het inmiddels beroemde bed uit zijn controversiële video Famous stond afgelopen weekend prominent in de kunstgalerij Blum & Poe Art in Los Angeles. In dit bed liggen twaalf wassen beelden: West – poedelnaakt – ligt er zij aan zij met aartsrivaal Taylor Swift en tien andere beroemdheden. Donald Trump, Kim Kardashian, George W. Bush, Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour, Rihanna, Chris Brown, Ray J (de ex van Kim), Caitlyn Jenner, Bill Cosby en Amber Rose (de ex van Kanye) hebben ook een plek tussen de lakens veroverd.

Angstaanjagend echt
Aangesloten op 9-volt batterijen komen de creaties tot leven. Borstkassen ziet men voorwaarts en omhoog bewegen: er wordt geademd en het ziet er er angstaanjagend echt uit.


Mocht dit niet prikkelend genoeg zijn, dan is de vraagprijs dat wel: 4 miljoen dollar. Is dit de zoveelste schreeuw om aandacht of hebben we hier te maken met een echt kunstwerk?

Volgens Kanye is er sprake van het laatste. The Life of Pablo de titel van zijn in februari verschenen album, verwijst naar Pablo Picasso. De rapper geeft in interviews en lezingen aan Picasso als voorbeeld te zien en minstens zo groot te willen worden als de legendarische kunstenaar.