Achterstandswijken

Rotterdam: criminelen en asocialen weren uit wijken

De gemeente Rotterdam gaat inwoners met een crimineel of asociaal verleden weren uit achterstandswijken. Nieuwe huurders worden gescreend op grond van politiegegevens. Criminele of radicale antecedenten kunnen dan grond zijn om een woning te weigeren, zegt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving in De Volkskrant.

De wet die dat mogelijk maakt, een uitbreiding van de zogenoemde Rotterdamwet, wordt op 1 januari 2017 van kracht. Woningcorporaties konden op grond van deze Rotterdamwet al inwoners weigeren die geen of onvoldoende inkomen hebben. Dat gebeurde in Rotterdam en verschillende andere gemeenten. In de praktijk toetsen echter zo’n vijftien gemeenten, waaronder Rotterdam, ook al op grond van politiegegevens.

De uitbreiding van de Rotterdamwet is onder meer bedoeld om die praktijk te reguleren. Er was geen rechtsgrond voor die toetsing, volgens woonminister Stef Blok. Daardoor hadden huurders onvoldoende rechtsbescherming. Ook konden huurders van particuliere panden niet worden gescreend. Met de wetswijziging is dat nu gelijk getrokken.

Vanaf 1 januari kunnen gemeenten in overeenstemming met Blok straten of gebieden aanwijzen waarvoor de toetsing gaat gelden. (NRC)

    • Elsje Jorritsma