Aantal incidenten met drones stijgt flink

Van januari tot en met mei werden 39 incidenten gemeld. Over heel 2015 waren dat er slechts 15.

Eigenaars van drones testen in de buurt van luchthaven Schiphol geofencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plaatsen waar dat niet mag.
Eigenaars van drones testen in de buurt van luchthaven Schiphol geofencing, een technologie die moet voorkomen dat drones kunnen opstijgen op plaatsen waar dat niet mag. Foto Bas Czerwinski / ANP

Het aantal incidenten met recreatieve drones ligt van januari tot en met eind mei van dit jaar al ruim twee maal hoger dan over heel 2015. Waren er in laatstgenoemde jaar nog vijftien van zulke gevallen, in de eerste vijf maanden van 2016 vond al 39 keer een incident met een drone plaats. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) donderdag.

Twitter avatar InspectieLenT Inspectie LenT Piloten zien vaker drone bij hun toestel. Aantal meldingen bij ILT en politie stijgt. https://t.co/4wbg5hBaia

Vrijwel alle gemelde incidenten (37) betroffen piloten die een drone waarnamen in de buurt van hun vliegtuig. In mei meldde een vlieger zelfs een drone op slechts 30 meter afstand te hebben gezien, terwijl hij met een landingsmanoeuvre bezig was. Uiteindelijk verliep die landing zonder problemen, maar naar aanleiding van de toegenomen incidenten kondigde de overheid wel aan met betere voorlichting te komen.

De ILT zegt dat de toename mogelijk verband houdt met het stijgende drone-gebruik in Nederland:

“Hoeveel recreatieve drones er in Nederland zijn, is niet precies bekend maar iedereen kan zo’n drone kopen. Er zijn wel regels waar deze dronebezitters zich aan moeten houden.”

Angst voor botsingen

Het is om veiligheidsredenen verboden om binnen vijftien kilometer van Schiphol met een drone te vliegen. Onder meer de overheid, de KLM, de Luchtverkeersleiding Nederland, de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers zeggen te vrezen voor botsingen.

Lees ook: De drone is populair – en o zo link

Er zijn nog geen ongelukken met personen gemeld. Wel brak een drone twee keer door het dak van een huis en beschadigde één onbemand vliegtuigje een auto. De politie maakte tegen 24 personen een proces-verbaal op vanwege het overtreden van de regels voor recreatief drone-gebruik.