Zaak school tegen ouders wegens Gülen-beschuldiging

IBS De Roos uit Zaandam eist dat de ouders stoppen andere ouders te verzoeken hun kinderen van school te halen.

Jassen en rugtasjes op een basisschool, niet de scholen van SIOZ.
Jassen en rugtasjes op een basisschool, niet de scholen van SIOZ. Foto Koen Suyk / ANP

De Stichting Islamitisch Onderwijs Zaanstad (SIOZ) spant een zaak aan tegen vier ouders, omdat zij andere ouders oproepen hun kinderen van de basisscholen van de stichting te halen vanwege veronderstelde banden met de Gülen-beweging. Dat bevestigt de rechtbank in Haarlem, waar komende vrijdag een kort geding dient. SIOZ verwijst voor commentaar door naar zijn advocaat, maar die was niet direct bereikbaar.

SIOZ heeft twee basisscholen onder de naam IBS De Roos: één in Zaandam en één in Purmerend. Van de scholen wordt door Turkse organisaties die pro-Erdogan zijn beweerd dat ze gelieerd zijn aan de Gülen-beweging. De scholen komen onder meer voor op een lijst van het Turkse staatspersbureau Anadolu die dinsdag naar buiten werd gebracht van vermeende Nederlandse Gülen-instellingen.

‘Onjuist beeld’

In het kort geding wordt geëist dat de ouders stoppen met de berichten over de school te verspreiden, via onder meer Whatsapp en Facebook. Eind juli zette de stichting een verklaring op de website waarin afstand wordt genomen van de mislukte couppoging in Turkije.

Door de Turkse regering wordt de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen als schuldige aan de couppoging beschouwd. SIOZ zegt geen banden met de Gülen-beweging te hebben, stond in de verklaring:

“SIOZ betreurt het ten zeerste, dat wij via social media door onbekenden op een lijst zijn geplaatst van te boycotten organisaties of bedrijven. Het is ons niet bekend wie deze lijst heeft opgesteld en heeft verspreid. Het is bijzonder jammer en wij betreuren het ten zeerste dat hierdoor een onjuist beeld wordt geschetst over onze scholen.”

Lees ook over uitschrijvingen bij ‘Gülen-scholen’: Klassen op ‘Gülen-scholen’ dreigen halfleeg te blijven

Uitgeschreven

Volgens RTVNH zijn er bij de basisschool van SIOZ in Zaandam bij het begin van het schooljaar een kwart minder leerlingen dan vorig jaar. 113 kinderen zouden door hun ouders zijn uitgeschreven, waarschijnlijk uit angst om geassocieerd te worden met de Gülen-beweging.

Ook in Amsterdam en Rotterdam worden Turkse kinderen door hun ouders van vermeende Gülen-scholen gehaald. In Rotterdam gaat het om zo’n honderd kinderen, in Amsterdam om 150.