Turngrootheid en activiste Věra Čáslavská overleden

De zevenvoudig olympisch kampioene en ster van de Spelen in Mexico verzette zich tegen Sovjetinmenging in Tsjechië.

Čáslavská tijdens de EK in de RAI in Amsterdam in 1967.
Čáslavská tijdens de EK in de RAI in Amsterdam in 1967. Foto ANP

De Tsjechische turnster Věra Čáslavská is overleden. De zevenvoudig olympisch kampioene is gestorven na een lang ziekbed, heeft het hoofd van het Tsjechisch Olympisch Comité bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Ze bezweek op 74-jarige leeftijd in haar slaap aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Čáslavská was de grote ster van de Spelen van 1968 in Mexico. Ze was favoriet na drie keer goud en een keer zilver in Tokio, vier jaar eerder, maar ze moest in haar voorbereidingen op Mexico vluchten voor de militairen die twee maanden voor de Olympische Spelen Praag binnenreden. Ze had zich in het Manifest van 2000 woorden uitgesproken tegen inmenging van de Sovjet-Unie en moest vrezen voor haar vrijheid. Om in vorm te blijven gebruikte ze in de bergen boomtakken als rekstok en weides voor vloeroefeningen. Enkele weken later kon ze alsnog afreizen naar Mexico, om daar nog eens vier keer goud en twee keer zilver te winnen.

Na de fluwelen revolutie van 1989 speelde Čáslavská een belangrijke rol als adviseur van president Vaclev Havel. Ook was ze lid van het Internationaal Olympisch Comité.