Turkse minister van Binnenlandse Zaken treedt af

De reden van zijn aftreden is niet bekendgemaakt.

Efkan Ala, die woensdag aftrad als minister van Binnenlandse Zaken. Archiefbeeld.
Efkan Ala, die woensdag aftrad als minister van Binnenlandse Zaken. Archiefbeeld. Foto Reuters

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Efkan Ala is woensdag afgetreden. Dat maakte premier Yildirim bekend in een onaangekondigd tv-optreden, meldt persbureau Reuters. Suleyman Souyly, de huidige minister van Arbeid en Sociale Zekerheid, vervangt hem.

De reden van zijn aftreden is niet bekendgemaakt. Ala was sinds november 2015 de minister van Binnenlandse Zaken en staat bekend als een vertrouweling van president Erdogan. Premier Yildirim bedankte hem voor zijn diensten voor de Turkse staat. Volgens persbureau AFP kregen de Turkse veiligheidsdiensten - die onder Ala’s verantwoordelijk vielen - de afgelopen maanden veel kritiek, omdat ze niet in staat waren gebleken de mislukte coup in juli te voorzien.

Ook kreeg Ala volgens Reuters veel kritiek na een reeks van aanslagen en bombardementen door onder meer Islamitische Staat (IS) en Koerdische groeperingen. IS pleegde eerder in augustus een aanslag op een Koerdische bruiloft. Daarbij kwamen 51 mensen om het leven.

Lees meer over de aanslag op de Koerdische bruiloft: In bloedbad op bruiloft komt al het Turkse drama samen