Trump verrast met bezoek aan president Mexico

Het bezoek komt vlak voor een belangrijke toespraak over immigratie. Trump heeft zich eerder zeer negatief over Mexicanen uitgesproken.

Een Mexicaanse vrouw maakt een piñata van Donald Trump: een figuur van papier-maché gevuld met snoep dat kapotgeslagen wordt.
Een Mexicaanse vrouw maakt een piñata van Donald Trump: een figuur van papier-maché gevuld met snoep dat kapotgeslagen wordt. Foto Marco Ugarte / AP

Presidentskandidaat Donald Trump gaat woensdag op bezoek bij de president van Mexico. Dat heeft Trump op Twitter bekendgemaakt. Ook de Mexicaanse president heeft de ontmoeting bevestigd. Enrique Peña Nieto had de Republikein uitgenodigd, net als zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have accepted the invitation of President Enrique Pena Nieto, of Mexico, and look very much forward to meeting him tomorrow.
Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Invité a México a los candidatos a la Presidencia de EEUU, para conversar sobre la relación bilateral. Mañana recibo a Donald Trump.

Het bezoek vindt een paar uur plaats voordat Trump een belangrijke speech geeft. Verwacht wordt dat hij in Arizona zijn immigratiepolitiek uiteen zal zetten.

Peña Nieto zegt Trump te willen spreken omdat hij “de belangen van Mexico in de wereld wil behartigen en, principieel, alle Mexicanen wil beschermen, waar ze zich ook bevinden.”

‘Verkrachters’

Trump heeft zich tijdens zijn campagne meerdere malen zeer negatief uitgelaten over Mexicanen en andere immigranten. Hij wil dat er een muur gebouwd wordt langs de grens met Mexico om illegale immigranten te weren en dat Mexico voor de bouwkosten opdraait. Ook heeft hij illegale Mexicaanse immigranten verkrachters genoemd, die de VS overspoelen met drugs en misdaad. Hij heeft de Mexicaanse regering verweten hun “meest ongewilde burgers” naar de VS te sturen.

Tijdens zijn eventuele presidentschap dreigt Trump alle illegale immigranten te zullen deporteren. Naar schatting zijn er zo’n 13 miljoen illegale immigranten in de VS, van wie de helft uit Mexico afkomstig. In de laatste weken lijkt Trump echter iets te draaien met zijn standpunten over immigratie. Als illegale immigranten belasting afdragen, zei Trump hen te zullen gedogen.

Lees ook over de immigratiestandpunten van Trump: Zelfs over immigratie is Trump nu onhelder

Staatsman

Peña Nieto op zijn beurt heeft regelmatig harde woorden gebruikt om Trump te omschrijven. Zo vergeleek hij Trumps retoriek met die van Adolf Hitler en Benito Mussolini.

Volgens The Washington Post zit Trumps nieuwe campagnemanager Stephen Bannon achter het plan om de Mexicaanse president te ontmoeten. Het zou Trump de kans bieden zich te tonen als staatsman, door een land te bezoeken waar hij zich voorheen zo stevig over heeft uitgelaten.