Trump bespreekt bouw grensmuur met president Mexico

Trump zei eerder nog dat de Mexicanen het bouwwerk moeten betalen. Daarover werd echter niet gesproken.

Na afloop van hun gezamenlijke persconferentie schudden Trump en Peña Nieto elkaar de hand. Foto Marco Ugarte/AP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft woensdag met de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto gesproken over een muur die de instroom van Mexicaanse immigranten naar de VS moet stoppen. Het idee is omstreden, omdat de Amerikaan eerder stelde dat Mexico zou moeten opdraaien voor de kosten. Over betaling werd woensdag echter niet gesproken.

De ontmoeting tussen Trump en Peña Nieto is opvallend. De laatste had de Republikein uitgenodigd na diens eerder negatieve opmerkingen over het land. Zo noemde Trump Mexicanen die naar de VS komen verkrachters en drugsdealers. Peña Nieto op zijn beurt vergeleek de Amerikaan met Adolf Hitler en Benito Mussolini.

De verhouding tussen de twee leek woensdag verbeterd na de ontmoeting die door sommige volgers van de Amerikaanse verkiezingen wordt gezien als een poging van Trump om latino’s gunstig te stemmen. De Amerikaan noemde het gesprek met Peña Nieto “constructief” en “inhoudelijk”.

Trump houdt zich op de vlakte

Trump herhaalde zijn wens om - wanneer hij in november tot president wordt verkozen - een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Waar hij echter eerder nog zei dat de Mexicanen zouden moeten betalen, hield zich daarover nu op de vlakte:

“We hebben de bouw van een muur besproken, maar niet de betaling ervan. Dat zal op een later moment komen. Dit was slechts een verkennend gesprek.”

Peña Nieto zei - zonder daarmee direct naar een stenen bouwwerk ter verwijzen - dat een grens tussen de twee landen moet worden gezien als een aanwinst voor de regio. Hij wees Trump bovendien terecht over diens eerder opmerking over Mexicanen in de VS. “De Mexicanen in de Verenigde Staten zijn eerlijk en verdienen ieders respect.”

De ontmoeting met de Mexicaanse president vond enkele uren plaats voordat Trump een langverwachte toespraak zal geven over zijn plannen om illegale immigratie naar de VS aan te pakken. De Republikein zei eerder nog dat de elf miljoen illegale immigranten het land moeten worden uitgezet, maar leek dat standpunten de afgelopen week ietwat te nuanceren. Trump staat onder grote druk om presidentiëler over te komen, om zo zijn aanhang te verbreven.

    • Jorg Leijten