Strijd om de Gouden Kalveren gaat tussen boekverfilmingen

De strijd om de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, gaat dit jaar tussen boekverfilmingen. Publieke Werken (naar Thomas Rosenboom) neemt het met tien nominaties op tegen De Helleveeg (naar A.F.Th. van der Heijden, met acht nominaties), Beyond Sleep (naar W.F. Hermans, zeven nominaties) en Knielen op een bed violen (naar Jan Siebelink, zes nominaties). Ook J. Kessels (naar P.F. Thomése) is met vier nominaties in de strijd.

Arthousefilm Full Contact van David Verbeek sleepte vijf nominaties in de wacht en misdaadkomedie De Grote Swaen vier, evenveel als de Nederlandse Oscar-inzending The Paradise Suite.

Net als vorig jaar, toen dat een primeur was, kiest de Dutch Academy For Film (DAFF) de winnaars: een jury stemt over tv-prijzen. De Gouden Kalveren worden op 30 september uitgereikt op het Nederlandse Film Festival.

Het Academy-systeem leidde vorig jaar tot rumoer omdat de makers van publieksfilms Michiel de Ruyter en De Ontsnapping hun films introkken. Zij vonden de Gouden Kalveren een ‘elitair grachtengordelfeest’: grote winnaar werd toen het slecht bezochte Limburgse streekdrama Gluckauf, al trok de met acteerprijzen overladen André Hazes-biopic Bloed, Zweet en Tranen wel degelijk 312.000 kijkers. Ook dit jaar ontbreken de romantische komedies, kinderfilms en (dames)thrillers waarvan de Nederlandse film – en de Academyleden – het financieel moeten hebben.