Stof tot nadenken

Foto Jim Urquhart/Reuters

Stofwolken bedekken het terrein van het alternatieve pop- en kunstfestival Burning Man, in de woestijn Black Rock in de Amerikaanse staat Nevada. Zo’n zeventigduizend man uit de hele wereld zijn hier sinds zondag bijeen voor de dertigste editie van dit festival. Samen scheppen ze Black Rock City, „een tijdelijke metropool gewijd aan kunst en gemeenschapszin” die bestaat uit tenten, eigen bouwwerken en kampeerwagens – waardoor in Nevada en aangrenzende staten al maanden voor deze week geen huurcamper meer is te krijgen. Thema dit jaar: Da Vinci’s Workshop – naar de uitvinder (en homo universalis) Leonardo da Vinci – uit Florence, „een stadstaat zo groot als Black Rock City, waar humanistische idealen en de herontdekking van de wetenschap” leidde tot „een revolutionaire culturele beweging die de westerse beschaving opnieuw definieerde”, schrijven de organisatoren op hun website. Het festival duurt nog tot maandag.