Spaanse premier krijgt onvoldoende steun voor nieuwe regering

Spanje wacht al sinds eind 2015 op een nieuwe regering. Als er niet binnen twee maanden een regering is dan volgen nieuwe verkiezingen.

De Spaanse premier Rajoy.
De Spaanse premier Rajoy. Foto Reuters

Mariano Rajoy heeft op woensdagavond onvoldoende steun van het Spaanse parlement gekregen om een nieuwe regering te vormen. De leider van de conservatieve Partido Popular had een absolute meerderheid nodig.

De PP (137 zetels) kreeg alleen bijval van het liberale Ciudadanos (32 zetels) en de nationalisten van de Canarische Eilanden (1 zetel). De andere 180 parlementariërs stemden tegen. Vrijdag zal Rajoy bij een tweede ronde opnieuw een poging wagen. Daarbij heeft hij meer parlementariërs nodig die ‘voor’ hem stemmen dan ‘tegen’. Het is niet waarschijnlijk dat hij dan wel voldoende steun krijgt.

Lees meer over de impasse in de Spaanse politiek: De Spaanse regering die er niet zal komen

Spanje wacht al sinds de verkiezingen van 20 december 2015 op een nieuwe regering. In maart van dit jaar slaagde Pedro Sánchez van de socialistische PSOE er ook niet in een meerderheid voor zich te winnen. Op 26 juni volgden voor de tweede keer verkiezingen, maar ook die zorgden tot dusver niet voor een oplossing. Als er niet binnen twee maanden een regering is dan volgen voor de derde keer verkiezingen.