Roos Vermeij

Vertrouweling van Samsom verlaat Tweede Kamer

PvdA’er Roos Vermeij (48), Tweede Kamerlid sinds 2006, keert na de verkiezingen van maart volgend jaar niet terug in het parlement. Dat laat ze deze woensdag weten aan haar collega’s in de fractie. In een brief aan PvdA-voorzitter Hans Spekman en fractievoorzitter Diederik Samsom schreef ze al in juni dat ze na tien jaar in de Tweede Kamer graag een „lastiger pad” kiest, om op een andere plek „de wereld te verbeteren”. Vermeij gaat in de PvdA-fractie over de arbeidsmarkt, de AOW en de pensioenen. Ze was 2,5 jaar secretaris van het fractiebestuur en geldt als vertrouweling van Samsom. Vorig jaar ging haar naam rond als opvolger van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken, toen die de plek van de afgetreden Wilma Mansveld overnam. Uiteindelijk werd haar fractiegenoot Martijn van Dam staatssecretaris. Eerder dit jaar wilde vooral de VVD graag dat Vermeij zich kandidaat zou stellen om voorzitter te worden van de Tweede Kamer. Dat deed ze niet; haar partijgenoot Khadija Arib werd voorzitter. Vermeij heeft nog geen andere baan. (NRC)