Rechter: PowNed mocht etentje Onno Hoes stiekem filmen, maar niet uitzenden

Ex-burgemeester Onno Hoes trad af na een filmpje dat PowNews toonde.
Ex-burgemeester Onno Hoes trad af na een filmpje dat PowNews toonde. ANP / Robin Utrecht

PowNews had de stiekem gemaakte beelden van een afspraakje van Onno Hoes, voormalig burgemeester van Maastricht, op 3 december 2014 niet mogen uitzenden. Maar het nieuwsprogramma was wel gerechtigd om die beelden met een verborgen camera te laten maken. PowNews moet aan Hoes een - nader te bepalen - schadevergoeding betalen.

Dat oordeelt de Amsterdamse rechtbank vandaag in een rechtszaak die Hoes had aangespannen tegen omroep PowNed en Robbie Hasselt, de jongeman die in oktober 2014 twee etentjes met Hoes stiekem filmde voor het tv-programma. In de opgenomen gesprekken maakte Hoes seksuele toespelingen naar Hasselt en liet hij zich laatdunkend uit over de gemeenteraad.

De tv-uitzending leidde destijds tot het vertrek van Hoes, mede omdat dit de tweede maal was dat hij in het nieuws kwam wegens een buitenechtelijke kus in het openbaar, en hij eerder aan de gemeenteraad had beloofd dat dit niet meer zou gebeuren.

De rechter vindt het maken van de verborgen opnames geoorloofd omdat PowNed mogelijk een eventuele misstand kon aantonen. Het vervolgens uitzenden van die opnames vindt de rechter echter wel onrechtmatig omdat er volgens hem geen (ernstige) misstand werd aangetoond. Bovendien vindt de rechter dat PowNews de beelden had gemanipuleerd - de redactie plakte geluidsopnames van het terras onder beelden die binnen waren gemaakt.

Hoes diende aanvankelijk een aanklacht in tegen PowNed en Hasselt, wegens schenden van de privacy, maar het OM besloot niet tot vervolging over te gaan. Daarnaast spande Hoes deze civiele zaak aan. In de voorlopige voorziening van de zaak, werd hij in augustus 2015 in het gelijk gesteld.

PowNed overweegt in hoger beroep te gaan.