Pegida-demonstratie

‘Nepbom’ bij Stopera blijkt echte bom

Het voorwerp dat in een fietstas voor het Amsterdamse stadhuis werd gevonden vlak voor de demonstratie op 6 februari van actiegroep Pegida was toch een bom. Dat blijkt uit het feitenrelaas hierover dat burgemeester Van der Laan aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Het gaat om een vuurwerkbom met een ontstekingsmechanisme dat op afstand kon worden bediend. Het Parool, dat een deel van het politiedossier bezit, spreekt van twee rookbommen van elk 25 centimeter lang. Tot nu toe werd steeds gesproken van een nepbom. „Een explosie tijdens de demonstratie had verstrekkende gevolgen kunnen hebben”, schrijft Van der Laan. Door de vondst van de bom moest de demonstratie dertig meter worden verplaatst, wat tot verzet leidde waarop meerdere arrestaties zijn verricht. Het onderzoek loopt nog. (NRC)