Paus gaat sectie vluchtelingen leiden binnen Vaticaan

De reorganisatie houdt in dat vier kantoren binnen het Vaticaan verdergaan als één dicasterie.

Paus Franciscus in Rome. Vanaf 1 januari gaat hij zich binnen het Vaticaan richten op de sectie vluchtelingen.
Paus Franciscus in Rome. Vanaf 1 januari gaat hij zich binnen het Vaticaan richten op de sectie vluchtelingen. Foto AFP

Paus Franciscus heeft woensdag een reorganisatie van het Vaticaan aangekondigd. Bij deze reorganisatie neemt hij zelf de sectie Vluchtelingen binnen het Vaticaan op zich, wat hoogst ongebruikelijk is voor een paus. De katholieke staat maakte dat woensdag bekend in een pauselijk motu proprio, Latijn voor ‘op eigen initiatief’.

De reorganisatie houdt in dat vier kantoren binnen het Vaticaan verdergaan als één dicasterie. Dat is te vergelijken met een soort ministerie. Binnen het Vaticaan bestaan er nu nog verschillende afdelingen die gaan over immigratie en gezondheidswerkers, recht en vrede en menselijke en christelijke ontwikkeling. Binnen dit dicasterie, dat op 1 januari van kracht wordt, neemt de paus de portefeuille vluchtelingen onder zijn hoede.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Paus creëert ministerie voor ‘integrale menselijke ontwikkeling’, leidt zelf de sectie vluchtelingen https://t.co/piVnx4A4ib via @NCRonline

Vluchtelingen

“Het is heel ongebruikelijk voor een paus om dat te doen”, zegt NRC-redacteur Marc Leijendekker.

“Het is vergelijkbaar met dat Rutte bijvoorbeeld ineens verantwoordelijkheid over Zorg op zich zou nemen. Het laat zien hoe erg het vluchtelingenprobleem de paus aan het hart ligt.”

Volgens Reuters krijgt de afdeling die Francicus gaat leiden onder meer de verantwoordelijkheid over het internationale liefdadigheidswerk van het Vaticaan. Volgens het document dat vandaag uitkwam richt het zich op “migranten, zij die in nood zijn, de zieken, zij die buitengesloten zijn, de gemarginaliseerden, de gevangenen en de werklozen, maar ook de slachtoffers van gewapende conflicten, natuurlijke rampen, en alle vormen van slavernij en marteling”.

‘Kerk voor de armen’

Met de aangekondigde reorganisatie komt de paus een belofte na die hij deed net na zijn aantreden ruim drie jaar geleden. Franciscus zei toen dat hij van de Katholieke Kerk weer een “arme kerk voor de armen” wil maken.

De paus heeft zich eerder sterk gemaakt voor het lot van vluchtelingen in Europa. In april nam hij na een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Griekenland drie Syrische migrantengezinnen mee terug naar Rome.

Lees meer over de al eerder door Franciscus aangekondigde reorganisatie: Schoonmaak in het Vaticaan