‘Noord-Koreaanse vicepremier geëxecuteerd’

Het hoofd van de United Front Department, een belangrijke post, werd naar een strafkamp gestuurd.

Beeld van de Zuid-Koreaanse televisie waar het nieuws van de executie van Kim Yong Jin wordt gemeld.
Beeld van de Zuid-Koreaanse televisie waar het nieuws van de executie van Kim Yong Jin wordt gemeld. AP / Ahn Young-joon

Noord-Korea heeft vorige maand vicepremier Kim Yong Jin geëxecuteerd. Dat heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Hereniging woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Yonhap. Kim Yong-chol, het hoofd van het zogenoemde United Front Department (UFD), is naar een strafkamp gestuurd.

Kim Yong Jin was in het kabinet als vicepremier verantwoordelijk voor onderwijszaken. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie werd een onderzoek naar hem ingesteld nadat hij eind juni tijdens een belangrijke parlementaire vergadering, waarbij ook de leider Kim Jong-un aanwezig was, een “verkeerde instelling” had getoond, aldus Yonhap. Hij zou vervolgens aangemerkt zijn als anti-revolutionair element binnen de partij.

Tactloos

Ook UFD-voorman Kim Yong-chol heeft zich volgens het ministerie in de ogen van de Noord-Koreaanse machtshebbers misdragen. Hij zou zich “tactloos” hebben opgesteld en zijn macht hebben misbruikt, aldus Yonhap, en heeft daarvoor een maand strafkamp gekregen. Het UFD houdt zich bezig met de onderhandelingen met Zuid-Korea. Vermoedelijk is Kim na zijn straf weer teruggekeerd naar zijn oude baan.

Het nieuws over de straffen is nog niet bevestigd door Noord-Koreaanse bronnen. Het is vrijwel onmogelijk te verifiëren of de straffen daadwerkelijk zijn opgelegd. In mei dook de invloedrijke generaal Ri Yong-gil weer op, nadat eerder was bericht dat hij was geëxecuteerd. Hij bleek nog invloedrijke posities te bekleden binnen het Noord-Koreaanse regime.

Executie met luchtafweer

Sinds Kim Jong-un eind 2011 aan de macht kwam heeft hij zeker honderd regeringsfunctionarissen en militairen geëxecuteerd. Onder hen was ook zijn eens invloedrijke oom Jang Song-thaek. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan hoogverraad.

In mei vorig jaar zou de toenmalige minister van Defensie Hyon Yong-chol voor het oog van honderden mensen gedood zijn met luchtafweergeschut, omdat hij Kim Jong-un zou hebben tegengesproken en bovendien in slaap was gedommeld tijdens een van zijn toespraken.